Gewichtstoename bij gebruik antidepressiva

dieetpilHelaas heeft elk voordeel ook zo zijn nadeel en dat geldt ook voor antidepressiva.

Je komt grotendeels of helemaal van je psychische klachten af, maar je krijgt er vaak gewichtstoename, slapeloosheid, bewegingsdrang of andere bijwerkingen voor terug.

 

Op het spreekuur krijg ik dan het verzoek om te helpen bij de gewichtstoename. Maar het is lastig om bij een goede volwaardige voedingsintake toch niet toe te nemen in gewicht omdat de vetopslag sneller gaat of omdat er vocht vastgehouden wordt. Moet je dan naar iets drastisch grijpen, zoals een laag calorisch dieet? Als je een psychiater raadpleegt over hoe lang de bijwerking duurt, staat daar geen eenduidend tijdsbestek voor; het verschilt dus per persoon. En hoe lang kun/moet je dat zo’n laag calorisch dieet vol houden? Niet echt realistisch dus.

Sporten, meer bewegen schijnt wel, heel langzaam, iets te helpen in de strijd tegen de kilo’s.  Maar vaak moet je met veel zelfdiscipline de schade beperken als grootste winst zien in deze situatie. En wachten tot de bijwerking  niet meer gaande is. Mentale steun hierbij is heel belangrijk!

TZ

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>