Wat is cholesterol?

Cholesterol is niet hetzelfde als vet. Als u een beetje cholesterol zou hebben op het topje van uw vinger, ziet dat er uit als was.

De lever produceert cholesterol en stuurt het rond om gebruikt te worden bij de aanmaak van hormonen en cel-wanden, en op andere plaatsen in het lichaam. Cholesterolniveaus worden gemeten in milligram (mg) cholesterol per deciliter (dl) bloedserum. Gebaseerd op de resultaten van de Framingham Hart Studie en ander onderzoek, blijkt het ideale niveau onder de 150 mg/dl te liggen. Op dit punt is een hartaanval zeer onwaarschijnlijk.

Spijtig genoeg, ligt het gemiddelde cholesterolniveau bij ons op 205; dit is niet ver van het gemiddelde niveau van slachtoffers van een hartaanval: 244. Het is verbazingwekkend dat het door de federale regering [van de USA] aanbevolen maximum niveau nog steeds zo hoog is als 200.

Wanneer cholesterol in de bloedsomloop vervoerd wordt, wordt het verpakt in lage-densiteit lipoproteïnen (LDL), soms ook ‘slechte cholesterol’ genoemd. Al is LDL nodig in beperkte hoeveelheid, een hoog LDL cholesterol niveau kan het risico op een hartaanval dramatisch doen toenemen.
LDL levert cholesterol af op verschillende plaatsen in het lichaam. Wanneer cholesterol vrijgegeven wordt door dode cellen, wordt het met het oog op wegruiming ervan, opgenomen in een ander soort van pakket, hoge-densiteits lipoproteïnes (HDL) genoemd, de ‘goede cholesterol’.

Bron: http://www.abcgezondheid.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>