Depressies door ongezonde vetten

Door het eten van veel verzadigd vet en transvet (vet dat onder meer in fast food zit) wordt de kans op depressie vergroot. Een goed alternatief blijkt olijfolie te zijn: het beschermt tegen verschillende mentale aandoeningen, dit concluderen wetenschappers in het tijdschrift PloS ONE.

Gedurende zes jaar werden 12.059 proefpersonen bestudeerd. In deze periode werd het voedingspatroon, de levensstijl en de gezondheid van de proefpersonen nauwlettend in de gaten gehouden. Toen het onderzoek begon had geen van de proefpersonen depressieve klachten. Na zes jaar bleken 657 mensen depressief te zijn.

Er werd een duidelijk verband ontdekt tussen de depressieve klachten en het voedsel dat de proefpersonen nuttigden. De proefpersonen die veel ongezonde vetten aten, bleken tot 48 procent meer kans te hebben op een depressie dan de proefpersonen die geen ongezonde vetten nuttigden. Hoe meer ongezonde vetten gegeten werden, hoe groter de kans op een depressie werd.

De depressieve proefpersonen aten niet eens grot hoeveelheden ongezonde vetten. Gemiddeld bestond hun voeding uit 0,4 procent ongezonde vetten. Blijkbaar was deze kleine hoeveelheid al genoeg om de kans op depressies met bijna vijftig procent te vergroten.

In het onderzoek werd ook gekeken naar het effect van meervoudig onverzadigde vetten. Deze vetten zitten onder meer in vis en plantaardige oliën. De vetten bleken niet alleen gezond te zijn, ze verkleinden ook de kans op depressies. Dit is een verklaring waarom in het noorden van Europa veel vaker depressies voorkomen dan in het mediterrane gebied.

De afgelopen jaren is het aantal mensen met depressie sterk toegenomen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat steeds meer mensen plantaardige vetten vervangen door ongezonde vetten.

De studie toont aan dat zowel hart- en vaatziekten als depressies op dezelfde manier beïnvloed worden door ons dieet. Mogelijk hebben beide aandoeningen ook dezelfde oorsprong. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.

Bron: Scientias.nl

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Depressies door ongezonde vetten

 1. Ellen B

  Jammer da de auteur alle depressies en de mogelijke oorzaak op één hoop gooit.
  Ja, er zullen mensen zijn die somber worden van ongezonde vetten, maar dat betekent niet dat iedereen die depressief is, om die reden ziek geworden is.
  Er zijn zo veel mogelijke oorzaken en één ervan is een pathologische. Deze mensen zijn dus gewoon ziek en kunnen hier niets aan doen.
  Door dit soort artikelen wordt juist deze groep, die het al zwaar te verduren heeft, nog eens extra gestigmatiseerd.
  Verwerpelijk dus.

    /   Reply  / 
 2. Jaan

  Transvetten ( zijn heel slecht ) zitten niet alleen in fastfood, maar in bijna alle levensmiddelen, b.v. alles wat koek is, in alle margarines, ook de becel!! en in de kant en klare produkten,
  Transvetten zijn ook de verharde vetten en olie

  Beter is te bakken en smeren met kokosolie en roomboter en gebruik van olijf olie,

  zie verder ” Wat gebeurt er als je te weinig vet eet ?”

  b.v. tekort aan vit A en D, E, K.

    /   Reply  / 
 3. nicole

  nog een aanvulling

  ook gehydrogeneerde vetten/olie zijn transvetten,

  transvetten zijn 7 x zo slecht dan verzadigd vet,

  b.v. goede vetten zitten ook in noten, zaden,avocades, vette vis

    /   Reply  / 
 4. zirus

  Transvetten ontstaan door het harden of hydrogeneren van MOV’s. Dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die via een verhittings- en chemisch proces worden omgezet in harde vetzuren, waarbij veel transvetten ontstaan. Dit wordt verder verwerkt in chocola, bakvetten, margarines en andere smeersels. Verhitten van mov’s zorgt ook voor oxidanten (geoxideerde vetzuren). Deze beide zorgen voor beschadiging en dichtslibben van aderen en haarvaten. Daardoor gaat de kwaliteit van je organen langzaam achteruit. Nier-, lever, schildklier-, hersenfalen, enz. is het gevolg. Alle organen kunnen getroffen worden. Uit proeven is gebleken dat 75% de aderverkalkingsvetten bestaat uit onverzadigde transvetzuren en oxidanten. Die blijven in je aderen hangen.
  Nu je dit weet en niet vlak voor je pensioen dement wilt worden of anders, kun je je keus maken wat je wilt eten.
  Ik in ieder geval geen transvetten, oxidanten of conserveermiddelen en dergelijke.
  -
  O ja, waarom maakt de voedingsindustrie dan transvetten en oxidanten en conserveermiddelen? Eenvoudig, het produceert goedkoop en je verkoopt het tegen een hogere prijs, Precies, meer winst voor de fabrikant en hun wetenschappers en beleidmakers. En de medische wereld vindt het allemaal prima. Zo is de cirkel weer rond.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>