Voorkom een hoge bloedsuiker na de maaltijd

Een flinke bloedglucosestijging na de maaltijd is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes. Wat kunt u doen om bloedglucosepieken na de maaltijd te voorkomen?

 

 

Er zijn drie belangrijke pijlers om uw bloedglucosewaarden na de maaltijd onder controle te krijgen: voeding, medicatie en zelfcontrole. Een goed ‘samenspel’ van deze drie pijlers levert de grootste winst op voor uw gezondheid. Veel mensen die insuline spuiten, meten voor een maaltijd of tussendoortje hun bloedglucosewaarde. Dan bedenken ze wat ze gaan eten en bepalen aan de hand daarvan hoeveel insuline ze nodig hebben. Ná de maaltijd wordt meestal niet meer gemeten. En eigenlijk is dat jammer. Want die meting na de maaltijd laat zien of u uw voeding en insuline goed op elkaar heeft afgestemd.

Niet te hoog na maaltijd
Het is een goed streven uw waarden na de maaltijd zo normaal mogelijk te houden, in elk geval onder 9.0 mmol/l. Iemand zonder diabetes of prediabetes heeft een waarde onder de 7,8 mmol/l na de maaltijd. Meet bijvoorbeeld eens een week uw bloedglucosewaarden twee uur na het ontbijt. Dat geeft inzicht in die maaltijd en zo weet u of u voldoende insuline toedient voor dit eerste eetmoment van de dag. Het ontbijt onder controle? Start dan met het meten na de lunch.

Anticiperen of corrigeren?
Een hoge bloedglucose na de maaltijd is vaak te vermijden: door de hoeveelheid insuline die u toedient af te stemmen op de hoeveelheid koolhydraten die u denkt binnen te krijgen. U anticipeert dan op wat u verwacht te gaan eten.
Toch een hoge bloedglucose na de maaltijd? Die is te verlagen door kortwerkende insuline bij te spuiten. Het is dan een kwestie van corrigeren. Eigenlijk ‘speelt’ u, door te anticiperen en te corrigeren met de insuline. Dit noemen we zelfregulatie. Hoe beter u kunt anticiperen, hoe beter voor uw gezondheid. U loopt dan immers minder achter de feiten aan dan bij corrigeren.

Koolhydraten
Inschatten wat uw voeding met uw bloedglucosewaarden doet, is vooral een kwestie van koolhydraten tellen. Het tellen van koolhydraten, zodat u beter kunt inschatten hoeveel insuline u nodig heeft, vergt wel wat oefening. Maar daarnaast spelen er meer factoren een rol bij het stijgen of dalen van uw bloedglucose, zoals bijvoorbeeld ziekte, stress en beweging. Bij ziekte en stress kan de bloedsuiker stijgen en bij beweging kan hij dalen afhankelijk van hoeveel en intensief u beweegt.

Bron: http://www.bloedsuiker.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>