Mag ik nou wel of geen zetmeel? Dit is een vraag die vaak voorkomt bij mensen met een glutenallergie of coeliakie.
Zetmeel kan gemaakt worden uit onder andere tarwe, rogge, haver, gerst, spelt, aardappel, maïs, rijst en boekweit. Als op een verpakking ‘tarwezetmeel’ staat kun je dit niet gebruiken,omdat hierin gluten van tarwe voorkomen. Als op een verpakking ‘zetmeel’ staat kun je het wel gebruiken, het zetmeel is dan gemaakt van glutenvrije granen. Volgens de wet is het verplicht bij zetmeel te vermelden wanneer het van een glutenbevattend granen afkomstig is, zoals tarwe of
roggezetmeel.
Een product kan echter tarwezetmeel bevatten terwijl op de verpakking staat dat het glutenvrij is. Dit komt doordat de hoeveelheid gluten onder de norm van de Codex Alimentarius (20 mg gluten per kg) ligt, en het product in feite dus zeer glutenarm is. Er zijn enkele mensen die zelfs de kleinste hoeveelheid gluten niet kunnen verdragen. Zij zullen dus ook alle producten met tarwezetmeel moeten vermijden.
MB
Beste
Volgens mij staat er een foutje in het artikel. Het moet zijn 20 mg gluten per kilogram i.p.v. per 100 gram.
Mvg
een coeliakie patiënt
Beste Sabine,
Bedankt voor de mail. Die informatie kwam uit een glutenvrij dieetboek, dus ging ervan uit dat dit een betrouwbare bron was. Op de website van http://www.glutenvrij.nl staat inderdaad 20 mg per kg, dus ik heb het bericht net aangepast. Dankjewel voor de opplettendheid!