Minder natrium en meer kalium

Uit onderzoek blijkt dat minder natrium in combinatie met meer kalium het risico op sterfte verlaagt.

Aan het Amerikaans onderzoek deden 12.267 volwassenen mee. De deelnemers werden 15 jaar gevolgd. Hieruit blijkt dat mensen die veel natrium (zout) gebruiken 20% meer risico lopen om te sterven. Mensen die veel kalium eten hebben 20% minder risico op overlijden. Mensen die veel natrium en weinig kalium eten hebben een twee keer zo groot risico om te sterven aan een hartaanval dan mensen die ongeveer evenveel kalium als natrium gebruiken.

De kans om te overlijden aan een hartaanval was zelf 215% hoger in de groep met een slechte natrium-kalium-verhouding vergeleken met de groep met een betere verhouding.

Degenen met de slechtere natrium-kalium-verhouding consumeerden gemiddeld 3,7g natrium en 2,7 g kalium per dag. Degenen met de betere natrium-kalium-verhouding consumeerden gemiddeld 2,7 gram natrium en 2,9 gram kalium per dag.

De adviezen voor de volksgezondheid zou gericht moeten zijn op het verminderen van de natriuminname en het verhogen van de kaliuminname, dat is de conclusie van de onderzoekers.

Bron: Hak Groente-Instituut nieuwsbrief

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>