Buikvet vs. heupvet

In tegenstelling tot eerdere theorieën maakt het niet uit waar vet zich bevindt, buikvet blijkt niet ongezonder te zijn dan heupvet. Mensen met overgewicht en te hoge bloeddruk, diabetes of te hoog cholesterol hebben wel een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek waarbij de resultaten van 58 studies met over meer 200.000 mensen geanalyseerd werden. Het onderzoek werd in Bodytalk gepubliceerd.

Te veel vet kan zich vastzetten op billen en heupen of op de buik. Billen- of heupvet wordt ook peertype genoemd en buikvet appeltype. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat buikvet het risico op hart- en vaatziekten sterker laat toenemen dan heupvet. Buikvet werd verdacht actiever te zijn en het metabolisme sterker te beïnvloeden.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat dit niet het geval is. De gemeten buik- en heupomtrek blijken onbruikbaar te zijn. De BMI (gewicht in kilo gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter) wordt wel gebruikt.

“De onderzoekers kwamen verder tot de verrassende bevinding dat overgewicht op zich niet zo bezwarend is voor hart en bloedvaten. Het is de combinatie met hoge bloeddruk, diabetes of te veel cholesterol die slecht is. Wel is het zo dat overgewicht op termijn leidt tot bloeddruk-, suiker- en/of cholesterolproblemen, wat maakt dat mensen toch altijd die weegschaal in het oog moeten houden”, aldus Bodytalk.

Bron: HLN.be

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Buikvet vs. heupvet

  1. Gezonde Recepten

    afvallen is tegenwoordig één van de moeilijkste dingen die er zijn! Mensen schrijven zichzelf een streng dieet aan, terwijl dat helemaal niet werkt! Dan ga je alleen maar meer tussen door snacken, of wordt je depressief omdat er veel van je ontzegd wordt! Nu hoeft dat niet meer! Inge van Haselen heeft een Gezonde Lifestyle Receptenboek. Daar staat voor elke maaltijd 15 verschillende gezonde recepten in! Er staan ook tips van Inge van Haselen zelf in om het afvallen en gezond leven te bevorderen!Zonder dieet!Liever geen vet dan heupvet of buikvet!

    Gezonde Recepten

      /   Reply  / 
  2. VCA

    Vaak vergeten mensen dat afvallen niet alleen bestaat wijzigen van je voedingspatroon maar dat ook met de psyche te maken heeft. Op dat gebied doet men weinig. Vaak gaat het goed tot er een terugslag komt en geen echt fundament is gelegd om het voedingspatroon vast te houden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>