Verkeerde koffie?

koffieJe hebt zin in een bakkie leut (koffie) en geheid dat ze je vragen wat je wilt hebben: espresso, cappuccino, koffie verkeerd of heel misschien ‘gewone koffie’. Het Hollandse (gewone) bakkie heeft kennelijk haar monopolie verloren. Veel mensen houden van koffie. Koffie is ook populair bij de media. Zo kwam onlangs in het nieuws dat vrouwen kleinere borsten krijgen als ze te veel koffie drinken… Het Voedingscentrum zet daarom een aantal uitspraken over deze trendy drank op een rij.

Ik word pas wakker na een paar koppen koffie. Koffie bevat cafeïne, een stof die je een oppepper geeft. Een groot deel van de cafeïne wordt drie tot vier minuten na consumptie opgenomen in het bloed. Ongeveer tweeënhalf uur na het koffie drinken is het effect het grootst. Cafeïne stimuleert de hersenen, nieren, maag en darmen en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Ik ben een echte koffieleut. Gemiddeld drinkt de Nederlandse man bijna zeven kopjes koffie en de vrouw vijf kopjes koffie per dag. Daarnaast drinken mensen ook thee en cola, waar ook cafeïne in zit. De meeste mensen hebben daarvan geen last. Ben je gevoelig voor cafeïne? Drink dan niet meer dan vijf kopjes (van 125 ml) per dag.

Koffie helpt tegen kanker. In koffie zit een antioxidant die de beschadiging van cellen en DNA voorkomt. In groente en fruit komt deze antioxidant in veel grotere mate voor. Daarbij bevatten groente en fruit andere voedingsstoffen (vitaminen, mineralen en vezels), die niet in koffie zitten. Koffie is gewoon een genotsmiddel. Geniet van je bakkie en drink het met mate.

Koffie is schadelijk voor het ongeboren kind.Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen beter niet meer dan 2 à 3 kopjes koffie per dag drinken. De kans dat zwangere vrouwen een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht krijgen stijgt naarmate de moeder meer cafeïne binnenkrijgt. Baby’s die borstvoeding krijgen, kunnen onrustig worden als de moeder (veel) cafeïne binnenkrijgt.

Koffie laat borsten krimpen. Uit één enkel onderzoek zou zijn gebleken dat vrouwen die meer dan drie kopjes koffie per dag drinken daarvoor een cupmaatje moeten inleveren. Dat is onjuist. Te veel cafeïne kan wel andere effecten hebben. Wat te veel cafeïne is, verschilt sterk per persoon. Bij gevoeligheid kun je last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.

Bron:http://www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verkeerde koffie?

  1. Tineke

    Nou ik blijf lekker koffie drinken, ik drink al jaren een paar kopjes koffie per dag en mijn cupmaat is toevallig nog steeds d-85 dus ik weet niet wie dit onderzoek gedaan heeft maar het klopt niet?! ik heb trouwens een geweldig nieuw apparaat gekocht de Dolce Gusto van Nescafe. Ik ben er helemaal weg van ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>