Fabel over groenten

tomatenHet
Voedingscentrum krijgt steeds vaker vragen van mensen die willen weten
of groenten nog wel voedingsstoffen bevatten. Er wordt beweerd dat de
grond armer is door gebruik van mest. Daardoor zou het gehalte aan
vitaminen, mineralen en voedingsvezels in groenten lager zijn dan in
het verleden. Volgens het Voedingscentrum is die bewering niet juist en
bevatten groenten wel veel voedingswaarden.Regelmatig
duiken berichten op in de media dat voedingswaarden in groenten lager
zouden zijn ten opzichte van twintig jaar geleden. Dat zou te wijten
zijn aan het gebruik van meststoffen, die de bodem aantasten. Groenten
zouden daardoor niet in staat zijn om voldoende mineralen op te nemen.

Ook zou het vitaminegehalte dalen door gewijzigde
teeltomstandigheden. Bijvoorbeeld door blootstelling aan licht of
temperatuurschommelingen en dat breekt vitaminen af. Dit is niet
aangetoond.

In 2007 verscheen er nog een rapport
van de Wageningse Universiteit over de achteruitgang van
voedingswaarden in groenten doordat de bodem niets meer in zich heeft.
De conclusie van het onderzoek is dat die achteruitgang van
voedingsstoffen niet het geval is. 

Ook zijn de analysemethoden over de hoeveelheid
voedingswaarden in groenten tegenwoordig meer specifiek en betrouwbaar
dan twintig jaar geleden. Bij analyses wordt altijd uitgegaan van
gemiddelden, maar er bestaat een forse variatie tussen producten. De
groeicondities, het seizoen, de houdbaarheid en de eventuele bewerking,
verschillen per product.Twee ons groenten per dag

Groente en fruit bevatten vitamines zoals vitamine C en
foliumzuur, vezels, mineralen zoals kalium en bioactieve stoffen. In
verhouding tot hun volume en gewicht leveren ze weinig calorieën en
veel voedingsstoffen. Het Voedingscentrum adviseert om elke dag twee
ons groente en twee ons fruit te eten. Helaas eten de meeste mensen nog
te weinig groente en fruit.

Verder is het belangrijk te variëren met groente. Dan krijg
je voldoende vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen, want er
bestaan grote verschillen in de samenstelling van groenten. Er is niet
één groente die in alle stoffen kan voorzien.

Het eten van groenten verkleint de kans op chronische
ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Verder is aangetoond dat het eten van voldoende groenten en fruit de
bloeddruk verlaagt en de stoelgang vergemakkelijkt. Tot slot helpt
groenten eten om op gewicht te blijven. Ze bevatten namelijk relatief
weinig calorieën, maar wel veel voedingsvezels, en geven daardoor een
voldaan gevoel.

Bron: www.voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>