Jodium tekort

Zes
miljoen Nederlanders zouden kampen met een jodiumtekort, meldt het
dagblad Spits vanmorgen (8 september). Deze dreigende taal berust niet
op de feiten, want uit de rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie
(WHO) en de Gezondheidsraad blijkt dat de jodiumvoorziening hier
voldoende is. In Nederland voeren we sinds de vijftiger jaren een
‘jodiumbeleid’ door jodium aan bakkerszout toe te voegen. Het is daarom
wel belangrijk om voldoende brood te eten.
Het
gerucht van het jodiumtekort komt niet uit de lucht vallen. In een
aantal Europese landen is de jodiumvoorziening laag en mogelijk
onvoldoende. Dit geldt ook voor Nederland. Hier komt van nature weinig
jodium voor in de bodem en daarmee ook weinig in onze voeding. Daarom
wordt in Nederland jodium toegevoegd aan bakkers- en keukenzout. In
vis, zoals kabeljauw of haring, zit van nature jodium. Vis, JOZO-zout
(keukenzout met extra jodium) en brood zijn voor ons de belangrijkste
jodiumleveranciers. Brood is de belangrijkste bron.

Jodium is belangrijk voor de vorming van
schildklierhormonen. Deze hormonen zorgen dat je stofwisseling en je
zenuwstelsel goed functioneren en dat met name kinderen goed groeien.
In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waardoor een tekort
pas na jaren merkbaar is. Het gevolg: de schildklier gaat trager werken
en zwelt op, bekend als struma of krop. Een jodiumtekort kan bij
kinderen leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en
soms tot dwerggroei.

Een volwassene heeft dagelijks 150 tot 200 microgram jodium
nodig. Kinderen iets minder, zwangeren en vrouwen die borstvoeding
geven iets meer. Ongeveer de helft van onze jodiuminname halen we uit
brood. Drie sneetjes brood leveren al ongeveer 90 microgram jodium. Een
stukje kabeljauwfilet (100 gram) levert 110 microgram jodium. Een
theelepel (2 gram) JOZO zout levert 100 microgram jodium. Let op: in
‘gewoon’ keukenzout of zeezout zit weinig tot geen jodium.

Ben je
geen broodeter of (ook) een slechte ontbijter? Zorg dan dat je op een
andere manier voldoende jodium binnenkrijgt. Sinds 1999 mag er ook
jodium worden toegevoegd aan andere graanproducten dan brood, zoals
muesli, crackers en havermout. Lees hiervoor het etiket. In Nederland waren bakkers tot 1998 verplicht jodium aan hun zout toe
te voegen, maar deze regel is door de nieuwe Europese wetgeving komen
te vervallen. Binnenkort sluit het ministerie van VWS een convenant met
Nederlandse producenten van brood, broodvervangers en bakkerijproducten
om jodium toe te voegen. Ook andere voedingsmiddelen mogen straks
worden verrijkt met jodium.

Een teveel aan jodium is ook niet goed. De veilige
bovengrens ligt voor gezonde mensen op 600 microgram per dag. Daarom is
de hoeveelheid jodium die producenten aan hun voedingsproducten mogen
toevoegen aan een maximum gebonden. Om de bovengrens niet te
overschrijden, kun je beter geen jodiumsupplementen en
zeewierpreparaten gebruiken tenzij de arts dit voorschrijft. Deze
bevatten soms een erg hoge dosis jodium, wat een averechts effect kan
hebben. Voor mensen met een schildklieraandoening is het daarom
verstandig geen supplementen te gebruiken.

In principe geldt voor iedereen: eet voldoende brood en vis en gebruik JOZO-zout, met name als je zelf brood bakt. Dan weet je zeker dat je voldoende jodium binnenkrijgt.

Bron: www. voedingscentrum.nl

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jodium tekort

  1. Mw. M. de Jong

    Waar vind ik de boomgaarden, die meedoen aan deze APPELPLUKDAG? Ik wil er graag heen!

    Alvast bedankt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>