Gezond eten hoeft niet duur te zijn

euroOvergewicht komt vaker voor in gezinnen met lagere inkomens. En ik hoor mensen inderdaad zeggen dat een hoop gezonde producten duurder zijn. Maar met de tips hieronder zult u zien dat ook gezond eten niet duur hoeft te zijn.

• Ga terug naar de basis. Bereide producten en kant-en-klare maaltijden zijn doorgaans duurder dan verse basisvoedingsmiddelen. Zelf
aardappelen schillen en bereiden is goedkoper dan bijvoorbeeld
pureepoeders. Wie minder uitgeeft aan kant-en-klaarmaaltijden en
allerhande hapklare snacks kan meer uitgeven aan verse producten zoals
groenten en fruit.

• Een gezonde voeding vraagt geen bijzondere
culinaire vaardigheden. Er zijn tal van eenvoudige recepten die snel
klaar, lekker en goedkoop zijn.

• Water is de beste drank. Het kost weinig in vergelijking met allerhande softdrinks en alcoholbevattende dranken.

• Merkproducten zijn doorgaans duurder en niet altijd beter van kwaliteit dan goedkopere producten.

• Kies groenten en fruit waarvan de aanvoer groot is
(seizoensproducten). Dan is de prijs het laagst. Dit zorgt ook
automatisch voor variatie.

• Neem 100 g vlees of vis per dag.
Meer is niet nodig. Varieer ook met magere vleessoorten die ook in
kleine porties voor iedereen betaalbaar zijn.

• Producten in
speciale vormen en met extra toevoegingen zijn meestal duurder terwijl
dergelijke extra’s niet altijd meer essentiële voedingsstoffen
aanbrengen.

• Een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding levert alle noodzakelijke voedingsstoffen. Verrijkte producten die meestal ook duurder zijn, zijn dan overbodig.
Zij kunnen nuttig zijn voor bepaalde doelgroepen (bv. bejaarden,
personen die van een ziekte herstellen) maar zijn niet essentieel voor
een goede voeding en kunnen een slecht samengestelde voeding ook niet
zomaar goedmaken.

• Maak een weekmenu op. Zo hoef je minder
naar de winkel en kom je minder in de verleiding om meer te kopen dan
je van plan was. Een goede planning laat ook toe beter te variëren en
duurdere menu’s af te wisselen met goedkopere.

• Doe geen boodschappen met een lege maag. De verleiding om zaken te kopen die je niet nodig hebt, is dan groter.

• Maak een boodschappenlijstje waarop je ook de benodigde hoeveelheden noteert en houd je eraan.

• Voorverpakte producten zijn vaak duurder dan wanneer je ze in bulk koopt. Vergelijk altijd de prijs per kilogram of per liter.

• Ga niet in op aanbiedingen alleen omdat ze goedkoper zijn. Wanneer de
producten in de aanbieding passen in je weekmenu, zijn ze wel een goed
idee.

• Haal niet meer in huis dan nodig is en je kan opbergen in je koelkast. Zo vermijd je dat je vervallen producten moet weggooien.

• Correct bewaarde restjes kunnen de volgende dag opnieuw op
verschillende manieren worden gecombineerd. Bijvoorbeeld koude
aardappelen in een salade met blokjes kaas of ham. Maak soep met
restjes van verschillende groenten. Maak van vers fruit dat overrijp is
een fruitsla of een fruitmoes alvorens de vruchten slecht worden en
moeten worden weggegooid.

Bron: Gezondheid.be

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>