Te veel dioxine in eieren?

De GGD Friesland dringt aan op landelijk onderzoek naar de hoeveelheid dioxine in eieren van hobbyboeren. Aanleiding is de ontdekking dat eieren van kippen van een aantal gezinnen in Harlingen veel dioxine bevatten.

Naar aanleiding van die ontdekking heeft het RIVM een vervolgonderzoek laten doen. De uitkomst daarvan is dat de dioxinewaarden in Harlingen niet uitzonderlijk zijn en dat het waarschijnlijk om een landelijk probleem gaat.

 

Kippen die in tuinen scharrelen, krijgen soms dioxine binnen door verbrandingsresten en as van bijvoorbeeld oude kolenkachels. Bedrijven die meer dan 200 kippen hebben, vallen onder allerlei controles. Daar moet de ondergrond waarop de kippen scharrelen dioxine-vrij zijn.

De gezondheidsschade door eieren met te veel dioxine is niet groot, echter is het wel een probleem omdat het om heel veel mensen gaat die geregeld zo’n eitje eten.

Langdurige blootstelling aan een kleine hoeveelheid dioxines zorgt er bij proefdieren voor dat ze minder snel groeien, ze minder weerstand hebben en minder vruchtbaar zijn. Bij mensen is een lager geboortegewicht van baby’s een mogelijk gevolg. Andere gevolgen zijn bij mensen niet aangetoond. Bij grote hoeveelheden dioxines in korte tijd, beschadigt de lever en ontstaan er huidafwijkingen, zoals chlooracne en pigmentvlekken.

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>