Bitterbal uit de oven gezonder?

Laatst had ik iemand op mijn spreekuur die bitterballen uit de oven at. Ze dacht dat die beter zouden zijn dan gefrituurde bitterballen. Na gekeken te hebben naar de voedingswaarde bleek dat de bitterballen uit de oven zelfs meer (verzadigd) vet, koolhydraten en dus ook meer calorieën te bevatten! Een gefrituurde bitterbal bevat 35 kcal en een oven bitterbal 45 kcal. Een gefrituurde bitterbal heeft 2 gram vet (waarvan 0,9 gram verzadigd) en een oven bitterbal 2,7 gram vet (waarvan 1,3 gram verzadigd). Tenslotte bevat een gefrituurde bitterbal 2,5 gram  koolhydraten en een oven bitterbal 3,4 gram koolhydraten.

Moraal van dit verhaal: check altijd het etiket en vergelijk het nieuwe met de al bestaande varianten. De diëtist heeft bij uitstek de productkennis in huis en blijft kritisch. Als je vragen over voeding hebt of advies wil, kun je altijd een afspraak maken.

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bitterbal uit de oven gezonder?

 1. Bine

  Dit lijkt toch niet altijd op te gaan..
  Die van mora zijn zowel geschikt om te frituren,voor in de oven en de airfryer.
  34 kcal per bitterbal, alleen gooi je er in de oven en airfryer geen extra olie bij..
  Dus die zijn qua kcal dan toch minder slecht als wanneer je exact dezelfde bal in het vertrouwen gooit lijkt me?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>