Risico teveel kalium bij bloeddrukmedicatie

We eten met z’n allen te veel zout (natriumchloride). Dit heeft een ongunstig effect op de bloeddruk. De voedingsmiddelenindustrie wil hier aan meewerken door de hoeveelheid zout in de vorm van natriumchloride in producten te verlagen. Dit kan het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten verkleinen. Eén van de methodes om het zoutgehalte in producten te verlagen is het gebruik van zoutvervangers, zoals kalium(chloride).

 

Kalium is een mineraal dat een gunstig effect heeft op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium (NaCl, ‘keukenzout’) tegenwerkt. Belangrijke bronnen van kalium zijn groente en fruit, aardappelen en vlees. De gemiddelde kaliuminname in Nederland ligt iets lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is vrijwel onmogelijk om via voeding te veel kalium binnen te krijgen en de bijdrage van supplementen aan de totale kaliuminname is minimaal. Bij gezonde personen wordt bijna al het ingenomen kalium weer uitgescheiden via de nieren. Een te hoge kaliuminname komt hierdoor weinig voor.

Maar er zijn wel bepaalde groepen, zoals patiënten met ernstige nierproblemen, die risico lopen op een verhoogd kaliumgehalte in het bloed (hyperkaliëmie). Zij moeten juist een kaliumbeperkt dieet volgen. Ernstige hyperkaliëmie kan hartritmestoornissen, een acute hartstilstand of spierverlammingen veroorzaken.

Andere groepen die mogelijk risico zouden kunnen lopen op hyperkaliëmie wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die niet weten dat ze een verstoorde nierfunctie hebben en daarnaast veel kalium via supplementen binnenkrijgen of tegelijkertijd bepaalde medicijnen gebruiken, zoals ACE-remmers (tegen hartklachten) of kaliumsparende diuretica (‘plaspillen’). Om te weten hoe groot dit risico is, is verder onderzoek nodig.
Daarom vraag ik als diëtist altijd na welke medicatie er gebruikt wordt, het is daarnaast goed om te weten dat natriumarme dieetproducten vaak veel kalium bevatten. Zoals bijv. dieetzout. Ook is het goed om op kant- en klaarmaaltijden te letten, omdat de voedingsmiddelenindustrie daar vaak kalium(chloride) aan toevoegt.
MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>