Bloedsuikers alleen onder invloed van koolhydraten?

Je bloedsuiker is normaal gesproken en vrij constante waarde. Maar bij mensen met diabetes kan de bloedsuiker te hoog worden bij het consumeren van teveel koolhydraten.

 

Dit is vaak duidelijk, maar ik hoor ook vaak van mensen met diabetes dat ze niet weten dat stress ook een rol kan spelen. Bij de meeste mensen geeft stress een verhoogde bloedsuiker, maar bij sommigen juist een verlaging. Uit verhalen van cliënten heb ik ervaren dat ook pijn invloed kan hebben, net als stoppen met roken. Tevens als je ziek bent (bijv. verkouden, grieperig of een ontsteking) kan dit de bloedsuikers verhogen. Dus ook al eet je misschien minder, is het soms toch nodig om je medicatie (bijv. kortwerkende insuline) aan te passen. Ook menstruatie kan invloed hebben op de bloedsuikers.

Sporten geeft juist weer een verlaging van de bloedsuiker (je verbrandt de suikers als het ware). Ook als je teveel insuline spuit of als je te veel tabletten slikt kun je een te lage bloedsuiker krijgen met daarbij een kans op een hypo. Bij te weinig eten kun je ook een te lage bloedsuiker krijgen. Daarnaast heeft alcohol een bloedsuikerverlagende werking. Daarom wordt meestal geadviseerd om iets van koolhydraten erbij te eten, zoals een paar toastjes of stokbrood of vlak voor de maaltijd te nuttigen of gewoon bij de maaltijd te drinken waar ook koolhydraten in zitten. En last but not least: spuit insuline pas als het eten op tafel staat (in een restaurant weet je nooit precies wanneer het eten klaar is).

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>