Vrouwen verschillen ook medisch van mannen

In het tijdschrift Gezondnu las ik een interessant artikel over vrouwen en geneeskunde. Eigenlijk is het heel logisch dat er verschil zou moeten zijn in de diagnose en behandeling van mannen en vrouwen als je het zo leest. Maar ik had er zelf niet eerder zo over nagedacht of stilgestaan. Ik denk dat het voor alle vrouwen belangrijk is om hierbij stil te staan.

“Vrouwen zijn slechter af in de gezondheidszorg dan mannen. De kennis en kunde over verschillen tussen mannen en vrouwen beperkt zich vaak tot de geslachtsorganen. Dat impliceert dat al het andere gelijk is”, zegt Fauser. Hij is een van de auteurs van het Handboek Vrouwspecifieke geneeskunde.

 

Volgens Fauser ontstaan ziekten bij vrouwen anders en uiten zich anders dan bij mannen. Daar moeten artsen, maar ook patiënten, zich volgens hem beter bewust van zijn. Vrouwen hebben b.v. vaker dan mannen last van auto-immuunziekten en een hartinfarct kan hele andere symptomen geven. Bij mannen is het meestal pijn op de borst die uitstraalt en bij vrouwen kan het soms lijken op een griep die niet over gaat. Als een arts die klachten te laat herkent, kan de behandeling onnodig vertraging oplopen. Veel onderzoeken zijn op mannen getest.

“Dat er binnen de geneeskunde nog zo weinig aandacht is voor vrouwspecifieke geneeskunde heeft er volgens Fauser mee te maken dat nog te automatisch wordt aangenomen dat wat uit onderzoek voor mannen goed bleek te zijn, ook automatisch goed is voor vrouwen. Mannen zijn nu eenmaal (meestal) groter en zwaarder dan vrouwen en hebben hele andere hormonen en worden ook niet zwanger.

Mannen slikken ook vaak andere medicijnen dan vrouwen; vrouwen slikken vaker rustgevende middelen en antidepressiva, terwijl mannen vaak cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende medicatie gebruiken.

Meer info: http://www.vrouwspecifiekegeneeskunde.nl/index.cgi?s=vrouwspecifiekegeneeskunde

MB

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>