Stappenplan voor afvallen bij kinderen: BOFT

Er zijn steeds meer kinderen met overgewicht. Veel ouders willen er wel wat aan doen, maar weten niet altijd goed waar ze moeten beginnen. Hoogleraar Remy Hirasing van de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft een stappenplan gemaakt om ouders en kinderen een handje te helpen om af te vallen. Een kind dat BOFT heeft een goede kans om de overtollige kilo's kwijt te raken.

Maar wat is BOFT? 

 • Bewegen,
 • Ontbijten,
 • Frisdrank met suiker laten staan en
 • Televisie minderen

 

De methode is door Hirasing beschreven in het boek: Kinderen en overgewicht. Een actieplan voor ouders.

BOFT is niet alleen goed om af te vallen, maar ook om te voorkomen dat kinderen sluipenderwijs te dik worden. De adviezen zijn daarom de moeite waarde voor álle ouders.

Het maatschappelijke probleem van overgewicht bij kinderen is inmiddels ook tot Den Haag doorgedrongen. Daarom is het actieplan van Remy Hirasing gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het boek is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Zij kunnen het gratis downloaden (pdf).

Bron: Elsevier.nl 

facebook share facebook share

83 Reacties // Reageer

83 thoughts on “Stappenplan voor afvallen bij kinderen: BOFT

 1. Paultje de Punder

  ik wil eigenlijk niet reageren op het stappenplan, maar ik heb een question.
  namelijk: Hoe kan ik groeien? Ik ben namelijk erg klein. ik ben slechts 1 meter 52. en ik had nog een vraag: Kennen jullie nog een leuke chick voor mij?

    /   Reply  / 
  1. buse

   maar hoe oud ben jy dannn??

     /   Reply  / 
 2. Pieter

  overgewicht is inderdaad een serieus probleem … Al die “snoeperijen” geven die extra kilo’s .. en ik zeg . voetballen op straat ;-) dat helpt ook

    /   Reply  / 
 3. Lisa

  Er staat ook een interessant artikel op een andere weblog: snoep als beloning bij kinderen.

  Dit sluit mijns inziens goed aan op dit onderwerp. Misschien moeten ze daar ook eens naar kijken.

    /   Reply  / 
 4. Dorien

  Is het wel slim om zoiets afvallen te noemen? Ik denk dat het beter is om gewoon een beter eetpatroon toe te passen en het niet dieten/afvallen te noemen.

    /   Reply  / 
 5. Judith van Groen

  Er zijn inderdaad veel kinderen met overgewicht die graag willen af vallen maar dit niet kunnen. http://www.lekkervel.nl organisseert zomerkampen om gezamelijk met andere leeftijdsgenoten de kilo’s ter lijf te gaan. Je leert hier meer over voeding, zelfvertrouwen en alles in de vorm van sport en spel. Uiteraard is er ook veel tijd voor plezier te maken.

    /   Reply  / 
 6. klaas

  ik ben 13 en ik weeg 44.6 en ik benonzeker. ik wil afvalle is dat nodig?? ik ben al 3 kilo afgevallen.

    /   Reply  / 
  1. hiuj

   ik vind een onels je bent dan echt niet dik voor 13 dat komt omdat je steeds meer vet overal krijgt bijvoorbeeld je borsten die zij ook zwaar.geloof me

   gretje

   hiuj

     /   Reply  / 
 7. Petra (redacteur)

  Beste Klaas,

  Of het nodig is om af te vallen hangt naast je gewicht af van je lengte. Je kan daarmee je BMI uitrekenen en bekijken of je te zwaar bent voor je lengte. Dit kan op de website: http://www.gezondebasis.nl

  Omdat je op jouw leeftijd in de groei bent is het belangrijk dat je genoeg en gezond eet en niet te streng gaat lijnen. Een dietist kan je daarbij helpen.

    /   Reply  / 
 8. Erik

  ik wil graag favallen maar dat lukt me niet en spieren trainen lukt me ook niet want als ik dan een goede week bezig ben dan ga ik weer terug dan ga ik weer snoep eten enzoo dat vind ik neit leuk want word ook gepest op school soms kunt u me helpen?ps: ben 14 jaar

    /   Reply  / 
 9. Saskia

  Hoi hoi..mijn dochter is bijna 10 jaar en weegt 60 kg…we hebben al veel geprobeerd, en ze eet en drinkt weinig suikers..nu wilde ik uit het stukje hierboven een boekje downloaden, maar die staat er niet meer op. Heeft iemand voor mij een nwe link????
  Of richtlijnenn hoe weer met goede moed te beginnen.

  groetjes Saskia

    /   Reply  / 
 10. Sarah

  heeej mensen ik ben sarah en ik vroeg mij af of iemand mij kon helpen! ik krijg overal te horen dat ik een droomlichaam heb,afgezien van mijn dikke buik.ik wil zoo graag mijn oude strakke buik terug maar weet niet hoe ik eraan moet beginnen..weet iemand een middeltje voor mij?

  greetz Sarah

    /   Reply  / 
 11. Peter

  Dit is types weer een voorbeeld van die zogenaamde maakbare samenleving.
  De kinderen hebben overgewicht nou dan bedenken we wel even een plannentje en vragen er meteen subsidie voor aan.

  Dat kinderen overgewicht hebben is wel duidelijk maar als men dan even naar de oorzaken kijkt ligt de oplossing voor het oprapen. Zonder meteen oud te willen overkomen wil ik even een vergelijking trekken tussen de jeugd van vroeger en nu.
  In mijn jeugd speelde we altijd buiten ongeacht het weer.
  De tegenwoordige jeugd is van alle gemakken voorzien en heeft tv, video, DVD, PC en verschillende spelcomputers op zijn of haar kamer en speeld zelden of nooit buiten.
  Na het huiswerk dus gewoon verplicht buiten spelen allemaal al dan niet gesubsidieerd want het blijkt ook nogal te mankeren aan speelplaatsen voor kinderen in dit land dus stop daar die subsidie maar in.
  Misschien ook een goed idee om die kinder tv programma’s af te schaffen zoals die van o.a. Nick en jetix. Buitenspelen is de enige remedie die de jeugd nog kan redden want kinderen vroeger aten zich ook een ongeluk maar hadden geen overgewicht en waren ook veel minder vaak ziek en van ADHD hadden we nog nooit gehoord. Wij klommen in bomen, bouwde zeepkisten, gingen vliegeren, zwemmen in de zomer, wandelen, fietsen en deden voor een heitje (toen een Hollands kwartje ƒ0,25 cent) een kwarweitje voor mensen uit de buurt. Kortom, we waren altijd bezig en zaten nooit voor een tv of pc want die hadden we toen niet en als je een tv had was er toch niets op voor kinderen want er bestond nog geen kindercultuur zoals we die nu kennen met eigen tv programma’s, eigen voedsel en drinken en snoep.
  BUITENSPELEN DUS!!

    /   Reply  / 
 12. miriam

  ik wil graag in een week afallen zonder te betalen een paar tips zijn goed een stuk of 10 wilt u snel reageeren ik wil niet meer hepest worden

  groeten miriam

    /   Reply  / 
  1. Leen

   Niemand kan in een week afvallen. Als mensen jou pesten, dan zijn zij fout, niet jij, zelfs al ben je zwaarder dan zij zijn. En jij hoeft daar niet voor te veranderen. ZIJ moeten veranderen. Praat er met je ouders over, of met een leerkracht, iemand die je vertrouwt.

     /   Reply  / 
 13. Isabel

  hoihoi! ik ik 1.65 en weeg 65 kilo.
  is dit teveel? ik wil dol graag afvallen maar het lukt alleen niet! ik fiets veel naar school en zo ongezond leef ik niet.
  ik wil op de snelste manier afvallen. kan iemand mij iets vertellen ?!
  en dan geen dietiste aub

    /   Reply  / 
 14. Leeuw

  Ik heb zelf ervaring met mijn dochter en ben in aanraking gekomen met een unieke methode wat mijn dochter goed gedaan heeft. Ik heb zoveel aanbod gezien, ik zag door de bomen het bos niet meer en zelf acties ondernomen en zelf mijn verzekeraar heeft de kosten gehonoreerd, ik kan u wel meer vertellen

    /   Reply  / 
  1. ingrid

   hallo ik heb het stukje gelezen op de site over uw dochter en ben erg benieuwd hoe u het heeft gedaan. ik heb een zoon van 13 en heeft behoorlijk overgewicht en heeft al veel geprobeerd om af te vallen en ik let overal op met boodschappen doen maar het mag niet lukken, ik weet natuurlijk niet wat hij na school nog koopt. de controle ben ik nu denk ik kwijt nu hij op het voorgezet onderwijs zit.
   ik hoop op een reactie…… alvast bedankt

     /   Reply  / 
 15. sarah

  hee
  ik ben een meisje van 13 ben 1.77 iedereen zegt dat ik fotomodel kan worden en alles maar die mensen hebben hebben nog nooit mijn buik gezien en daar heb ik best wel een beetje vet ik wil gewoon kleren aan die bij mij passen zoals bjorn borg shirtjes die starks zijn maar dan komt er weer zo`n buim uit en dat wil ik nie ik weeg 68 dat is niet zo veel voor mijn lengte maar ik heb toch een dik buikje ik ben nie zo dik en heb geen overgewicht maar ik wil toch mijn buik kwijt wat met kamp inn mei hebben we een acomodatie met een zwembad dus we moeten onzo bekini mee dus wil ik dit jaar mijn buik kwijt kan iemand mij daar mee helpen ik schaats hardloop racefiets en fiets naar school en skeleren en doen heel soms buikspier oefeningen ik heb nou op gezocht een 10 dagen dieeet waarmee je 10 kilo afval maar heeft iemand tips voor mij??

  groetjes sarah

    /   Reply  / 
  1. samia

   heejj ik ben 10 jaar en ik 47 en dat is ongelofelijk veel ik huil elke dag van hoeveel ik weeg dat is niet te geloven en ja ik heb tips voor je dit zijn ze. bewegen
   .drinken met suiker laten staan
   . tv verminderen
   . gewoon ontbijten
   hebben jullie ook tips voor mij laat het me weten
   groeten samia

     /   Reply  / 
   1. renee

    wat vreselijk dat je op zo een jonge leeftijd al verdrietig bent om je gewicht… please probeer gelukkig te zijn!

      /   Reply  / 
 16. miriam

  hoi ik ben 9jaar en weeg 45kilo heb je tips voor mij dan wil ik ze graag horen

  ciaooo
  groeten miriam

    /   Reply  / 
 17. Leejla

  hey
  Ik ben… ik weeg 44 en ben 1.60 groot!
  ik vind dat wat te dik!
  heeft iemand tips ofzo?
  xx

    /   Reply  / 
  1. ati

   heey mei je bent wel dun ,,want je bent lang ..ik ben korter dan jou en nog es ook dikker ..je mag blij zijn…..

     /   Reply  / 
 18. renee

  ik wou dat ik 45 kilo woog…

    /   Reply  / 
 19. Josien

  HoOii..
  Ik ben een meisje van 14 en ik weeg 66 kilo en ben 1 meter 63 lang k zou graag minstens onder de 60 willen wegen ik weet dat ik te dik ben en wil ook heel graag afvallen maar wie heeft er tips voor mij, ik ben er heel erg onzeker van en ook verdrietig als ik naar al mijn vriendinnen kijk die hebben allemaal een strakke buik en ik een vette blubberbuik het liefste loop ik ook niet in bikinie maarja in de somer moet het wel want een batpak vind ik lelijk

  XxX Josien

    /   Reply  / 
  1. dikkie

   heey jaah mijn vriendinnen zijn bijna ook aleemaal mooi slank ookal doe ik aan volleybal en zo tog word ik niet dunner!!!!
   hééél soms bn ik ook wel een beetje jaloers op mn vriendinne

     /   Reply  / 
  2. Leen

   Je bent nog in de groei, dat is echt de slechtste tijd om over je gewicht na te denken. Je lichaam slaat dan meer vet op omdat het de energie nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen! Leef gezond, snoep niet teveel en sport gewoon twee of drie keer een uurtje in de week, en waarschijnlijk ben je over een paar jaar net zo slank als alle andere meiden in je omgeving.

     /   Reply  / 
  3. aimy

   Omg ik heb precies hetzelfde probleem!
   Al mijn vriendinnen mooi slank en ik zo’n blubberzooi aan mn romp hangen!
   Maar ik heb iets heel lekkers,gezonds,en iets dat goed vult:KOMKOMMER
   Dat is heel goed voor je
   ik eet nu ongerveer iets minder dan een komkommer per dag en voor de rest heb je dan minder trek!
   Moet je ook eens proberen!

     /   Reply  / 
 20. dikkie

  ik vind me zelf te dik!
  en ik heb er al een paar keer overgedacht om me zelf flink te gaan uithongeren
  aleen het probleem is dat mijn ouders te goed opletten.dus kan ik niet zo maar van tafel en ik kan ook niet zomaar zonder ontbijt de deur uit…
  ik heb al een par keer op internet gezocht hoe je GEZOND kan afslanken aleen meestal moet je dan weer zon middeltje kopen ofzo iets.
  ik weet het niet meer

    /   Reply  / 
  1. Leen

   Niet uithongeren, want daar word je, geloof me, alleen maar dikker van op de lange termijn. Je lichaam gaat dan namelijk in ‘overlevingsmode’, omdat het te weinig voedsel krijgt, en zodra je weer wat meer eet (en dat doe je uiteindelijk toch wel) wordt het allemaal omgezet in vet.

   Als je wilt afvallen, bespreek het dan met je ouders, of met een andere volwassene. De beste manier is nog altijd cardio training (dus joggen, bijvoorbeeld) en voedzaam en regelmatig eten. Ga niet dieten, dat is voor mensen met overgewicht of gezondheidsproblemen en niet voor mensen ‘die zichzelf te dik vinden’.

   Een techniek die wel gezond is en erg populair is op het moment is in plaats van 3 x per dag grote maaltijden eten (uiteindelijk moet je ongeveer 1800 calorieën per dag binnenkrijg als vrouw) 6 x per dag kleine maaltijden eten. Zo krijg je wel genoeg binnen, ook qua voedingsstoffen, maar omdat je kleine maaltijden tot je neemt blijft je spijsvertering op een hoog tempo werken.

   Ook schijnt het te helpen voor het ontbijt ‘s ochtends een glas warm water te drinken, maar dat heb ik zelf nooit geprobeerd.

     /   Reply  / 
 21. Ingrid Stieber

  Geachte meneer/mevrouw,

  Op uw site wordt speciaal aandacht besteed aan jongeren met overgewicht.
  Daar wij kinderen met overgewicht op een speelse wijze begeleiden naar het gezonde gewicht hoop ik dat u de tijd wil nemen onze site te bekijken. http://www.lekkerpuh.net
  Door het resultaat van onze methode en het enthousiasme van de kinderen en hun ouders zijn wij inmiddels opgenomen in het convenant overgewicht van het ministerie van volksgezondheid. TNO starte vanaf deze maand het onderzoek naar de methode van Lekker Pûh om overzicht te kunnen gaan krijgen waarom het slagingspercentage boven gemiddeld is.
  Ondanks deze positieve vorderingen is er voor de consulentes van Lekker Pûh nog een lange weg te gaan naar meer naamsbekendheid, waardering van de medische wereld en erkenning door zorgverzekeraars.
  Ik hoop op een vermelding/link van Lekker Pûh op uw site zodat wij er via deze vermelding voor nog meer jongeren kunnen ZIJN.

  Hieronder geef ik u een korte omschrijving van de Lekker Pûh werkwijze.

  Lekker Pûh is speciaal voor jongeren die kampen met overgewicht. Haar doelgroep is kinderen in de leeftijd van 5 t/m 18 jaar. De organisatie van Lekker Puh bestaat uit een aantal consulentes verdeeld over de verschillende regio’s. Zij motiveert jongeren om zelf te kiezen voor goed, veel en gezond eten. Ouder(s)/verzorger(s) worden uiteenlopend geadviseerd; van de juiste boodschappen doen tot het bewaren van voeding, de keuze voor verantwoorde tussendoortjes en het betrekken van het kind bij het koken en bereiden van eten.

  De begeleiding van Lekker Pûh is langdurig intensief en houdt jongeren met overgewicht uit de medische zorgbehoefte. Door dit feit hebben enkele zorgverzekeraars inmiddels de kwaliteit van Lekker Puh onderkend en vergoeden zij haar langdurige begeleidingstraject. Daarnaast verwijzen steeds meer kinderartsen de kinderen door naar een consulente van Lekker Pûh in zijn/haar regio.

  In de eerste maand zijn de bezoeken aan deze consulente wekelijks. Deze bezoeken worden stapsgewijs afgebouwd tot 1x per kwartaal gedurende de groeiperiode van het kind.

  Volgens de methode van Lekker Pûh wordt het kind fantasievol geprikkeld om te bewegen en te sporten door de wekelijkse ruime keus aan “sportspulletjes” uit de zweetkast.
  Ouders krijgen sturing in de sportclubkeuze voor het kind en advies over de mogelijkheden voor evt. financiele steun van de gemeente.

  Naast deze professionele hulp is de methode van Lekker Pûh sterk in het laten ontwikkelen/hervinden van het zelfvertrouwen door het kind. Via het boek. “Het boek over jezelf”, waarin het kind wekelijks huiswerk maakt op basis van eigen levenservaring en eigen sociaal gedrag, leert het kind situaties in te vullen naar eigen kunnen. Het ontstaan van “ Het boek over jezelf “ veroorzaakt bij het kind veelal verbazing over zijn/haar eigen kunnen. Het kind ontdekt de eigen wil, de eigen sterke kanten en de bijzondere persoonlijkheid. Dit in combinatie met de spontane wil om gezond te eten, te durven spelen, regelmatig te bewegen en te sporten, vormen de zelfverzekerde diepgewortelde pijlers voor een optimaal leven, het juiste gewicht en …… levenslust.

  Ingrid Stieber
  Oprichtster & consulente van Lekker Puh!!!
  http://www.lekkerpuh.net
  Tel: +31647678304

    /   Reply  / 
 22. ati

  hoi .ik ben 12 ik word op mei 13 ..maar ik weeg 55 kilo en ik ben 1.59 m lang .ik wil graag afvaalen maar weet niet hoe ,,ik wil het graag met iemand doen maar niemand die dik is .. pleas help me ..tips a.u.b. s.v.p.

    /   Reply  / 
 23. MetaBool

  Ati, ga naar je huisarts en laat je verwijzen naar een professioneel iemand die er verstand van heeft, zoals een diëtist. Prent jezelf in dat je gezondheid altijd op de eerste plaats komt. Ik snap wel dat je overgewicht een probleem voor je is maar je moet zien te voorkomen dat je probleem alleen nog maar groter wordt.

    /   Reply  / 
  1. ati

   het probleem is dat het vet aleeen op mijn heupen voor komt

     /   Reply  / 
 24. ati

  en ik ben maar 1.58 meter lang ..hoe word je nou langer .weet iemand dat ..

    /   Reply  / 
 25. zirus

  Hoi Ati,

  Ken je de Napoleon methode.
  Of je had langere ouders moeten kiezen.
  Een voordeel. Je kijkt altijd omhoog, das optimisme.
  Lange mensen kijken altijd omlaag, das pessimisme.

  Probeer het makersdiet eens te vinden op http://www.makersdiet.nl
  Vooral goed voor je gezondheid, en optimisme.
  Succes.

    /   Reply  / 
 26. aimy

  Hallo,
  Ik ben 12 jaar en ongeveer 1.60.
  Ik ben te dik, ik weeg 70 kilo en wil daar graag vanaf voor de zomervakantie.
  Alleen heb ik last van eetbuien, ik weet dat ik dan moet stoppen maar soms lukt dat niet.
  Ik wil afvallen zonder een of ander middeltje te hoeven kopen ofzo.
  Kan iemand mij helpen?
  Bedankt

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Om te beginnen stoppen met suiker, alle light producten, ook frisdranken. In plaats daarvan verse groente, volkoren producten en roomboter op je brood. De kans is groot dat je daarmee vreetbuien voorkomt omdat je met al die snelle koolhydraten je insuline opjakkert. En zet alsjeblieft uit je hoofd om binnen een paar weken 20 kilo of iets dergelijks af te vallen. Daar maak je het alleen maar erger mee waardoor je uiteindelijk die 20 kg met rente weer terugkrijgt. Op gewicht blijven en mogelijk heel voorzichtig en langzaam afvallen is op jouw leeftijd al heel mooi. Maar ga alsjeblieft gezond eten en laat al die fabrieksliflafjes en light troep liggen. at is funest voor je gezondheid maar ook voor je gewicht.

     /   Reply  / 
   1. aimy

    Bedankt maar qua frisdrank drink ik heel soms cristal clear waar geen calorieen en suikers inzitten,
    ik drink ook vaak water enzo,ik beweeg veel maar val niet af?
    Ik eet ook groenten en fruit.

    alvast bedankt

      /   Reply  / 
    1. MetaBool

     Crystal Clear bevat een paar kunstmatige zoetstofsoorten. Die zijn sowieso niet goed voor je gezondheid maar ze stimuleren in ieder geval de insulineproductie waardoor je honger krijgt. Hoe je daarop reageert weet je zelf het beste.
     |
     Eiwiteter brengt het misschien niet al te tactvol maar in wezen heeft hij/zij wel gelijk. Kijk niet naar de calorieën maar naar de soort voeding. Zeker kinderen moeten voldoende vetten en eiwitten naar binnen krijgen. Koolhydraten zijn het minst belangrijk. Als je ze eet, neem dan volkoren en vermijd zoveel mogelijk suiker en zeker de fructose/glucose waarmee heel veel fabrieksvoedsel op smaak gebracht is.
     |
     Ik ben het lang niet altijd eens met diëtisten en het Voedingscentrum maar er zijn gelukkig ook zat diëtisten die zelf nadenken. Ze kunnen je wel een eind op weg helpen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze met me eens zijn dat het beter is om naar je gewicht toe te groeien, zoals ik laatst ergens las.
     |
     Als het goed is groei je nog een stukje in de lengte. Als je je gewicht zo weet te houden kom je over een paar jaar stukken beter uit. Dat duurt even maar dat heb je nu eenmaal met herstel van verstoorde lichamelijke evenwichten.

       /   Reply  / 
 27. aimy

  Heey mensen.
  Ik ben heel goed bezig en zie er al best goed uit.
  heel erg bedankt voor alle tips!
  als ik zo doorga heb ik met de zomervakantie een veel beter figuur
  Thanks iedereen!!!

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Mooi! Succes verder!

     /   Reply  / 
 28. aimy

  Klote!
  Ik heb vandaag best wel honger maar mag van mezelf nix meer eten!
  Dit is kut…

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Neem als tussendoortje in ieder geval iets zonder of met heel weinig koolhydraten. Van koolhydraten krijg je honger.

     /   Reply  / 
 29. aimy

  srry ik ben dom…(:
  Maarehh wat is weinig?
  ik heb nu een liga met 24 koolhydraten..
  is dat veel?

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Domme vragen bestaan niet. Veel volwassenen zijn opgegroeid met Roosvicee en Liga, die allebei een even hardnekkig als onterecht gezondheidsimago hebben. Roosvicee is niets meer dan een veel suiker (tegenwoordig ook zoetstoffen, geloof ik, maar net zo slecht) bevattende limonadesiroop en Liga is niets meer dan een ordinair koekje dat eveneens vooral uit lege koolhydraten bestaat.
   >
   Het is mijn ervaring dat je na een stukje kaas of worst of een handje noten veel minder de neiging hebt om door te eten. Er zitten misschien wat meer calorieën in maar die dingen verzadigen veel meer dan een koekje. Wil je toch brood of iets dergelijks neem dan bij voorkeur een volkoren boterham met boter en kaas, uiteraard ook niet de light of halfvolle versies. En laat je vooral niet bang maken met gedreig over ´slechte´ verzadigde vetten. Dat is net zo´n hardnekkig sprookje als dat over Roosvicee en Liga.
   >
   Van caloriearme tussendoortjes ´mag´ je veel meer zodat je de kans loopt om onbewust veel meer calorieën binnen te krijgen dan de bedoeling was. Door normale, volwaardige dingen te eten in plaats van al die light troep en die zogenaamd verantwoorde tussendoortjes word je de baas weer over je eigen eetgewoontes.

     /   Reply  / 
 30. aimy

  Ik ga proberen wat meer verzadigd te eten maar laatst in de klas moetsen we onszelf wegen voor een opdracht en ik schaamde me kapot…
  ik heb gedaan alsof ik me niet goed voelde en ben een paracetamol gaan halen om ertussenuit te komen

  xx-wanhopigkind..

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Koolhydraten zijn de belangrijkste oorzaak van overgewicht. Die schoppen je insuline- en glucosehuishouding grondig in de war. Daarom zijn koolhydraatbeperkte methodes om af te vallen én om op gewicht te blijven het meest succesvol. Laat je niet wijsmaken dat je koolhydraten nodig hebt want dat is gewoon niet waar. Zelfs duursporters die koolhydraatarm eten kunnen de top bereiken.

   De beste methode die ik tot nu toe gevonden heb is http://www.opgewicht.web-log.nl/

     /   Reply  / 
 31. aimy

  IK val niet af en heb vreetbuien
  ik wil heel graag een of ander middeltje ofzo kopen maar dat mag niet van me ma

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Medicijnen tegen overgewicht bestaan niet, Aimy, en eigenlijk weet je dat zelf vast ook wel. Je moet de oplossing echt in je eetgewoontes zoeken. Vrijwel iedereen heeft daar hulp bij nodig in de vorm van structuur van buitenaf. Heb je al eens met je huisarts gepraat, bijvoorbeeld over doorverwijzing naar een diëtiste? En vraag dan eens of ze je willen helpen met een koolhydraatarme variant, want die helpt het beste bij vreetbuien. Die kunnen overigens meerdere oorzaken hebben, zoals gevoelens van ongenoegen, waar heel veel pubers last van hebben.

     /   Reply  / 
 32. Lisettee~

  heeey,
  ik ben 1 meter 69 en weeg 55, ik voel me echt dik! ik ben 12 jaar en 8 maanden, ik word 1 januari 13 ;)
  ik heb echt hele dikke bovenbenen en zeker een dikke buik!
  ik wil nu 50 kilo wegen .. want ik ken iemand, die weegt 45 kilo en is ongeveer even lang als mij..
  xxx.

    /   Reply  / 
  1. MetaBool

   Je moet niet afvallen op jouw leeftijd maar op gewicht zien te blijven. Anders loop je het risico op tekorten en een avrechts effect voor je gewicht.

     /   Reply  / 
 33. tisrrr

  Heey!
  ik heb zelf ook een eetprobleem gehad , ik at hele dagen niks meer.
  zelfs zo slecht dat ik rond de 10 kilo ben afgevallen.
  eerst wilde ik zelf niet inzien dat ik een eetprobleem had , want ik vond mezelf nog steeds dik.
  Maar nadat ik een gesprek bij de vertrouwenspersoon bij ons op school heb gehad , ( die best heftig was) begon ik toch zelf wel in te zien dat ik zo dun was dat ik het ziekenhuis in kon.
  ik ben er bovenop gekomen door elke dag eerst een heel klein beetje te eten , en dat heb ik laatmaar zeggen zo steeds opgebouwd , nu ben ik inmiddels 6 kilo aangekomen , en je ziet er helemaal niks van ! :D
  Dus voor iedereen die denkt dat als die weer gaat aankome , hij/zij dik uit gaat zien, dat is niet waar!
  als je maar langzaam alles opbouwd , dan komt dat wel goed!
  ikzelf heb soms nog wel dat ik geen honger heb, en niks wil eten , maar daar kom ik boven op door te kyken naar een goeie vriendin van mij , ( op foto’s) die jammer genoeg nu helemaal total los in het ziekenhuis ligt doordat ze zoveel is afgevallen.
  ik hoop dat iemand meschien mij een beetje op de goeie weg kan houden , want ik het soms nogsteeds het gevoel dat ik moet afvallen :(

  groetjes Mij.

    /   Reply  / 
 34. aimy

  Heey…
  Ik weet niet hoeveel je weegt maar ik dus té veel
  maar ik begin me nu te beseffen..:
  Wat maakt je gewicht nou uit?
  Oke, we weten allemaal het is gevaarlijk om egt té veel te wegen maar het is ook niet leuk om bij elke stap die je zet een bot te breken en blauwe plekken te krijgen.
  Ik bedoel dus: Ben wie je bent en schaam je er niet voor wat andere van je denken!

  Xxx

    /   Reply  / 
 35. Yvonne Lemmers, diëtiste

  Dit is mijn versie van BOFT: (want niet alleen suiker is de boosdoener, er zijn veel meer oorzaken aan te wijzen in de hedendaagse steeds goedkoper wordende koolhydraatrijke magere voedingsmiddelen)

  - Bewegen met daarnaast voldoende rust/slaap,
  - Ontbijten met vezels, eiwitten en vetten,
  - Frisdrank met suiker, kunstmatige zoetstoffen en glucose/fructosestroop laten staan en
  - Televisie en overig beeldschermgebruik minderen en meer thee drinken (zonder suiker en zoetjes)

  Yvonne Lemmers, diëtiste
  met GRIP OP KOOLHYDRATEN

    /   Reply  / 
 36. Femke

  heyyy…
  Ik ben 12 maar wel bijna 13!!!
  voel me een beetje te dik.ik zou graag een mooie
  platte buik wille hebben,maar dat heb ik dus niet.
  ik wil graag op een gezonde manier af-willen-fallen!!!
  heef iemand meschien een idee hoe ik naja gezond
  kan affallen(onzekerrr)

    /   Reply  / 
 37. aimy

  Nou Femke
  Ik weet niet hoeveel jij weegt maar ik ben even oud als jouw en heb hetzelfde probleem.
  Ik heb voor mezelf een soort komkommer dieet opgesteld.
  Het klinkt raar maar iedere keer als je iets lekkers wilt pakken neem je een stuk komkommer, dat vult en is lekker.
  Op onze leeftijd moeten we ook niet afvallen, maar op gewicht blijven.
  je zult groeien en wanner je dan hetzelfde gewicht behoud word je vanzelf slanker.
  Ik hoop dat ik je wat geholpen heb en zet in je volgende mailtje even hoeveel je weegt.

  x

    /   Reply  / 
 38. yvette

  Ik stuurde eerder berichten op de naam aimy maar zo heet ik niet,
  ik schaam me en wil dat niemand weet dat ik mezelf te dik vind .
  nu besef ik dat iedereen dat mag weten!
  zo ben ik nou eenmaal en als het ze niet bevalt
  dat mijn probleem niet
  mijn echte naam is yvette.
  maareh
  ik ben niet meer aangekomen:)
  en ik heb een tip om je buik dunner te
  laten lijken:
  als je een broek hebt doe je daar meestal
  een riem op,doe deze iets strakker en trek hem
  iets hoger op(net iets onder je navel)
  wanneer je ook een beetje borsten hebt en je trekt je shirt omlaag ziet het er al veel beter uit!
  gr yvette

    /   Reply  / 
 39. daf

  jaaaa ik heb ook een probleem ik moet binnenkort naar de ggd voor te wegen en je lengte op temeten… ik wil echt niet maarjaa ik wil dus afvallen ik ben 1.51 en weeg 39,7 en ben 13 (klein he?) heeft imand een schema dat ik heeeeeel snel kan afvallen????

  x

    /   Reply  / 
 40. nikita

  ik heb een heel groot probleem
  ik ben een mijsje van 13 en ik vind we zelf veel te dik
  ik weeg nou zo veel dat ik het geeneens durf te zeggen
  ik heb al een paar dagen sogtens niks gegeten en smidags 2/3 boterhammen en savonds heel wijnig eten
  ik word maar niet dunner HELEPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP!!!!!!!!!!!
  wat moet ik er aan doen

    /   Reply  / 
  1. Haweij

   Niet eten is geen oplossing.
   Probeer minimaal de bouwstenen van je lichaam binnen te krijgen.
   Dus: proteinen: zuivel (mager): karnemelk, kwark, yoghurt. (Als je dit niet lekker vindt kun je het zoetten met suikerloze limonade).
   Vitaminen en mineralen: fruit en groenten.

     /   Reply  / 
 41. Ray

  Beste meisje,

  Als je wakker word en gaat eten is echt het beste voor je. Je moet juist in de ochtend als je wakker word gaan eten. Dan gaat je lichaam juist aan het werk. Ik weet dat ik altijd een hekel had om te eten als ik net wakker werd vroeger, maar eet dan gewoon wat je lekker vind zoals een beschuitje.

  Schaam je niet als je denkt dat je te “dik” bent. Te maher is ook niet goed. je kan altijd een afspraak maken met je huisdokter om te kijken wat hij je kan zeggen of te doen.

  Groet en glimlach!

    /   Reply  / 
 42. yvette

  Mensen,
  Leer met je zelf leven!!!
  Niet iedereen heeft een droomlichaam,ik ook niet
  Ik ben flink
  Pech dan voor iedereen die dat kan accepteren
  Eet gezond en sport,dan zit je vanzelf lekkerder in je vel en voel je je ook mooier
  Geloof me<33

  doegg

    /   Reply  / 
 43. MarionB

  dank voor het artikel. veel herkenbaars!

  Ik heb zelf ook mijn ervaringen met Afvallen in een week met anderen gedeeld, misschien hebben jullie er ook iets aan…

    /   Reply  / 
 44. Suzanne

  Blijvend 5 tot 12kg afvallen?

    /   Reply  / 
 45. Marleen

  Ik heb een tip! vraag in de boekenwinkel naar het boek lekkerpuh samen met je kind naar het gezonde gewicht. ik heb het in 1 keer uitgelezen. Het helpt heel goed voor mijn dochter en ik we vinden de recepten heel lekker. het helpt echt! wij zijn fan. mijn dochter gaat van de zomer in haar bikinietje. ik stuurde een bedankje naar de site van lekkerpuh en kreg ooknog eens een hele leuke reactie terug.

    /   Reply  / 
 46. dominique

  ik ben volgens BMI testen niet te dik toch mogen er wel een paar kilos af. ik vind het niet leuk om te sporten. ik zou wel naar de sportschool willen maar dat willen mijn ouders niet betalen en zelf heb ik er geen geld voor. heeft iemand tips voor mij?

    /   Reply  / 
  1. zirus

   Geen brood, suiker, koek en frisdrank.
   Wel eieren gebakken in kokosolie (laurinezuur) en veel salade met kefir en vis, geen azijn of sauzen. Geen frisdranken, wel sterrenmix zonder munt of biochocolademelk. Veel kefir drinken. Eet en drink zo veel je wilt. O ja, neem vooral olijfolie bij de salade. Chocola kun je maken van een mix biocacao, biohoning en kokosvet. Kokosvet of olie kan het lichaam niet opslaan, dus je slankt er vanaf. Meer hierover kun je lezen op makersdiet.nl

     /   Reply  / 
 47. melanie

  Ik kan me het voorstellen dat mensen het moeilijk vinden, BMI testen geven aan dat je niet te dik bent, maar zelf wil je graag wat kilo’s afvallen. Wat mij geholpen heeft om blijvend maar toch gezond af te vallen, helpt misschien sommige van jullie ook, ik zou zeggen kijk maar eens hier: blijvend gezond afvallen!

    /   Reply  / 
 48. melanie

  heb gemist of mijn reactie al verzonden is?

    /   Reply  / 
 49. Georgette

  Ik ben 53 kilo en ik wil afvallen
  Ik ben gewoon veel te dik en ik wil afvallen
  Willen jullie mij tips geven

    /   Reply  / 
  1. Metabool

   Hoe oud en hoe lang ben je?

     /   Reply  / 
 50. June

  Ik ben 11 jaar ben 164 lang en weeg 45 kilo
  daar moet sowieso wat af want ik ben echt dik
  ik ga dit doen;
  2x Pw rijst eten
  komkommer eten zoals hier al werd gezegd
  veel bewegen
  en ik spreek me aan met dikzak en daarom val ik af!
  ik wil trouwens 36 kilo wegen

    /   Reply  / 
 51. kimberly

  heey ik ben een meisje van 13 jaar oud en ik weeg 52 kilo! Ik ben 1,62m. Ik wil graag 46 kilo wegen! Hoe kan ik mijn doel bereiken.
  (mensen zeggen dat ik niet dik ben maar ik ik verberg dat met wijde kleren! Ik zie er echt heel erg dik uit!)

    /   Reply  / 
 52. KAylee

  Ik ben 11 jaar een meisje heb overgewicht ik ben 1 meter 70 en 64 kilo is dat teveel iedereen zegt van wel

    /   Reply  / 
  1. Christien

   Beste Kaylee,

   dat zou best wel eens wat teveel kunnen zijn. Ga eens ( met je vader of moeder?) langs je huisarts, die kan je doorverwijzen naar een diëtiste. Als er een schoolarts is bij jou op school kan die ook helpen.
   Succes !

   groetjes
   Christien

     /   Reply  / 
 53. mirthe

  hoi,
  ik ben 12 jaar en ik heb een vetbuik. ik voel me daardoor erg dik, en het is heel lelijk. als ik erin duw, gaat het trillen. als ik het vet pak, is het heel veel! het komt door het snoepen, en ik heb ook geprobeerd niet meer te snoepen, maar dat lukt mij niet. help!!!!!

    /   Reply  / 
 54. Metabool

  Wat zijn je lichaamslengte en je gewicht, Mirthe?

    /   Reply  / 
 55. Christien

  Hi Mirthe,

  het klinkt raar, maar waarschijnlijk eet je te weinig. Op jouw leeftijd krijg je snel een tekort aan voedingsstoffen, en daar ga je van snaaien. Eet eens wat meer gezonde dingen, zorg dat je altijd wat gezonds bij je hebt ( fruit, een boterham)en het wordt makkelijker de troep te laten staan. En verder is het gewoon een kwestie van geduld hebben en gezond blijven eten: er komt een groeispurt aan, en dan gebruikt je lichaam dat vet vanzelf.

    /   Reply  / 
 56. Maaike

  heey hallo,

  Ik ben 11 en wil graag zo snel mogelijk afvallen ik weeg 58 kilo en ben onzeker over mezelf en ik vind dat ik niet zo zwaar hoef te zijn.. Mijn vraag was… WEten jullie hoe ik snel kan afvallen

    /   Reply  / 
 57. Metabool

  Niet doen, Maaike. Kinderen van jouw leeftijd zijn nog in de groei.Bij eventueel overgewicht moet je niet afvallen maar op gewicht proberen te blijven, zodat je naar het juiste gewicht kunt groeien. Dat doe je vooral door gezond te eten en niet door alleen op de calorieën te letten. Snel afvallen moet je helemaal uit je hoofd zetten. Daar kom je alleen maar van aan, nog sneller dan je afgevallen bent.

    /   Reply  / 
 58. pim van dieren

  hahahaha ik wil afvallen ik ben 13jaar en ik weeg 78 en ik wil nog wel allemaal snoepen maar ik wil wel 40 wegen of nog minder maar ik wil wel blijven eten koekjes en snoepjes en zo

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>