Waarom is kauwen zo belangrijk?

tand

Met voedingsmiddelen zoals smoothies en drinkontbijt lijkt het of we steeds minder hoeven te kauwen. Maar, goed kauwen draagt in meerdere opzichten bij aan je algehele gezondheid.

 

 

Steeds meer onderzoeken geven aan dat goed kauwen mogelijk het geheugen verbetert. Door te kauwen verbetert de doorbloeding van bepaalde delen van de hersenen en gaat de hartslag omhoog. Dit is goed voor de conditie en verbetert de smaakbeleving. Volgens prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie (VU Amsterdam) en Bewegingswetenschappen (RU Groningen), kan goed kauwen eraan bijdragen dat oudere mensen langer hun zelfstandigheid behouden. Ook voor de kaken is kauwen belangrijk. Tandartsen waarschuwen ervoor dat verslapping van de kauwspieren ook de kaken zelf verzwakt en het gebit kwetsbaar maakt. Daarom is het belangrijk dat mensen zo laat mogelijk (te) zacht voedsel krijgen.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>