Pure chocolade goed bij diabetes?

 

 

 

 

Vaak hoor ik van cliënten dat ze zeggen dat pure chocolade goed is voor mensen met diabetes. Er zijn veel onderzoeken naar gedaan en op internet zijn er ook talloze websites die dit aanprijzen. Nu zijn de nieuwe richtlijnen van de NDF (Nederlandse Diabetes Federatie) weer aangepast en daarin kon ik het volgende vinden:

In een aantal onderzoeken is gevonden dat hoge concentraties flavanolen een heilzame werking hebben op de vaatfunctie. Flavanolen hebben mogelijk bloedverdunnende eigenschappen. Daarmee kunnen ze de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verkleinen. Ze zijn onder andere te vinden in cacao, rode wijn, thee en sommige soorten groenten en fruit. Er is onvoldoende bewijs dat het zinvol is om in verband met flavanolen het gebruik van thee specifiek aan te raden aan mensen met diabetes. Groene of zwarte thee zonder suiker is natuurlijk wel een geschikte drank voor mensen met diabetes omdat het geen koolhydraten en energie bevat.
Volgens de EFSA kan er een oorzakelijk verband worden vastgesteld tussen de consumptie van flavanolen in cacao en het in stand houden van een goede bloedcirculatie bij een overigens gezonde populatie. Het gezondheidseffect geldt volgens het EFSA-panel als dagelijks 200 mg cacaoflavanolen geconsumeerd wordt, dit komt bijvoorbeeld overeen met 10 gram (1 blokje) pure chocolade. Uiteraard moet bij de voeding van mensen met diabetes rekening gehouden worden met de (extra) vetten, koolhydraten en energie. Verdere studies moeten uitwijzen of de consumptie van chocolade en de daarmee gepaard gaande inname van calorieën gunstig is voor glucoseregulatie en klinische uitkomstmaten als hart- en vaatziekten.
Er is geen bewijs dat flavanolen en polyfenolen microvasculaire complicaties van diabetes tegengaan. Het gebruik van deze producten kan daarom niet worden aangeraden.

Conclusie: Er is dus geen reden chocolade of cacao speciaal aan te raden aan mensen met diabetes. Als het geconsumeerd wordt, moeten de (extra) vetten, koolhydraten en energie (calorieën) ingecalculeerd worden. In 1 blokje pure chocolade (10 g) zit 50 kcal, 6 gram koolhydraten, 4 gram vet, waarvan 2 gram verzadigd vet. Ik zou het advies van de cliënt af laten hangen; heeft iemand overgewicht? Hoog LDL (slecht cholesterol), hoge bloeddruk? Hoeveel pure chocolade eet iemand? Wat is haalbaar?

MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Pure chocolade goed bij diabetes?

 1. Thoelen Gerard

  hoe kan ik nagaan of pure chocolade goed is voor suikerziekte.
  Indien dat zo is hoeveel mag ik dagelijks ervan eten,en is dit wel werkelijk
  onderzocht.
  Ik ga er dan vanuit dat ik hierover
  een goed bericht over krijg.
  hoog achtend,

  gerard

    /   Reply  / 
 2. zirus

  Cacao kan in principe als gezond worden beschouwd, maar de bijkomende suiker en mogelijk transvetzuren en oxidanten kunnen het zeer ongezond maken.
  Maar als cacao, stevia en mogelijk een beetje honing en kokosolie (in kneedbare toestand) mengt, in een ijsklontjesvrm doet en in de koelkast zet heb je een zeer gezonde chocola, dat tevens tot gevolg heeft dat je minder hoeft te eten omdat je minder gauw honger krijgt.
  Meer op makersdiet.nl

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>