Stress geeft veel gezondheidsrisico`s

Mensen die langdurig last hebben van stress (chronische stress) hebben meer risico op diabetes, overgewicht, zwaar overgewicht (obesitas) en hart- en vaatziekten.

Onderzoekers denken dat de oorzaak het stresshormoon cortisol is. Cortisol heb je nodig, want het is nuttig bij acute stress. Het verhoogt de bloeddruk en de hartslag waardoor we beter en sneller kunnen reageren in gevaarlijke situaties of beter presteren bij bijvoorbeeld een examen afleggen.Veel stress kan echter leiden tot een hoge concentratie van cortisol in het lichaam, de zogenoemde cortisolspiegel. Hoogstwaarschijnlijk helpt een hoge cortisolspiegel mee bij het (ontstaan van) het metabool syndroom. Het metabool syndroom is een benaming voor een serie gezondheidsklachten die nauw verband met elkaar houden: overgewicht gaat vaak op een bijna ongemerkte manier samen met hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en een verstoorde bloedsuikerspiegel.

Liesbeth van Rossum (Internist-endocrinoloog) onderzoekt hoe stress de kans op welvaartsziekten vergroot. Met metingen van cortisol via het hoofdhaar kunnen onderzoekers nauwkeurig vaststellen of iemand stress heeft en wanneer dat is geweest. Hoofdhaarcortisol weerspiegelt het cortisolniveau in het lichaam. Dus hoe langer het haar, hoe beter er teruggekeken kan worden. Met deze methode is al eerder aangetoond dat mensen die in ploegendiensten werken meer stresshormonen hebben, waaronder cortisol en dus ook meer kans hebben op het krijgen van overgewicht.

Dus, probeer stress zoveel mogelijk te vermijden! Lekker ontspannen of juist bewegen, net wat je nodig hebt.

Bron: http://www.wcrf.nl

MB

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Stress geeft veel gezondheidsrisico`s

 1. Paul van Rooijen

  Wordt in onderzoek ook het tekort aan cortisol gemeten door bijnieruitputting? Is waarschijnlijk een welkome aanvulling.

    /   Reply  / 
  1. diëtistenpraktijk Renate de Schaap Auteur

   In dit onderzoek is tekort aan cortisol door bijnieruitputting niet meegenomen, maar dat zou zeker een goede aanvulling zijn!

     /   Reply  / 
 2. Eiwitdieet volgen

  Stress is naast overgewicht een van de bekendere welvaartsziekten waar we hier in het westen mee te kampen hebben. Zogenaamd hebben we alles op orde, maar intussen zijn we helemaal niet zo gelukkig. En dat is jammer. Hoorde laatst dat het voor veel opluchting kan zorgen als je onder je niveau presteert (werkt).

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>