Wat is jouw motivatie om te dieten?

De redenen om de af te vallen en eetgewoontes te veranderen kunnen sterk verschillen. Sommigen willen zich fitter voelen en anderen willen er vooral beter uitzien. Ook de mate waarin mensen persoonlijk achter hun dieet staan kan verschillen. Sommigen hebben het gevoel dat ze moéten afvallen, terwijl anderen dit vooral zelf willen. Het is opvallend dat veel mensen die op dieet zijn zich onder druk gezet voelden om de eetgewoontes aan te passen, en dat niet altijd door anderen, maar vooral door eigen schaamte- en schuldgevoelens over hun gewicht en lichaam.

Joke Verstuyf van de universiteit in Gent deed onderzoek naar de motivatie van mensen om op hun eetpatroon te letten. Deze werd in kaart gebracht en gekeken of deze motivatie een verschil uitmaakt voor het succes van het dieet.

 

 

 

 

Motivatie en succes dieet
Uit verschillende studies bij vrouwelijke adolescenten en volwassenen bleek het type motivatie een doorslaggevende factor in het succes van het dieet.

Wie zich vooral op zijn eigen gezondheid richtte en persoonlijk achter het dieet stond, bleek meer gezonde eetgewoontes te vertonen. Wie zich vooral op het uiterlijk focuste en onder druk gezet voelde om te diëten bleek vaker de controle over het eigen eetgedrag te verliezen en vaker te piekeren over gewicht en eetgewoontes. Uit één van de studies bleek bijvoorbeeld dat wie die onder druk staat om op dieet te gaan, na 18 maanden geen gezondere eetgewoontes vertoonde, maar wel in gewicht was bijgekomen en meer verstoord eetgedrag vertoonde in vergelijking met bij het begin van het onderzoek.

De uitkomst dat adolescenten en vrouwen met overgewicht risicogroepen vormen om een negatieve motivatie,  kan mogelijk verklaard worden aan onze cultuur waarin slankheid als ideaal wordt geschetst. Hierdoor worden mensen met overgewicht vaker negatief beoordeeld en jongeren zijn sowieso gevoeliger voor deze boodschap. Het is ironisch dat deze druk er net voor zorgt dat deze groep minder kans heeft om te slagen in het dieet.

Bron: Universiteit Gent

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>