Nog steeds veel herseninfarcten

Mensen overleven een herseninfarct steeds vaker. Het aantal nieuwe herseninfarcten daalt echter niet. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Mevrouw Ilonca Vaartjes analyseerde gegevens uit statistieken van doodsoorzaken van het CBS en het Nederlandse nationale registratie van ziekenhuisopnamen. Sinds 1980 blijken elk jaar minder mensen te overlijden aan de gevolgen van een herseninfarct. In 1980 overleden bijvoorbeeld zo’n 700 mensen tussen de 75 en 84 jaar per 100.000 aan een herseninfarct. In 2010 waren dat er nog slechts 300. Door betere gezondheidszorg overleven mensen vaker een herseninfarct.

Gevolgen
Het aantal nieuwe patiënten met een herseninfarct neemt niet af. Elk jaar krijgen meer dan 20.000 mensen in Nederland voor de eerste keer een herseninfarct. Omdat deze patiënten minder vaak overlijden, zijn er in Nederland steeds meer mensen die een herseninfarct hebben meegemaakt.

Momenteel leven meer dan 100.000 Nederlanders met de gevolgen van een herseninfarct, zoals een verlamming, slikproblemen, geheugenstoornissen, concentratieproblemen, of moeite met spreken.

Voorkomen
“Ik denk dat we herseninfarcten op een andere manier moeten benaderen”, stelt Vaartjes. “We moeten vooral proberen de ziekte te voorkómen. Daar valt de grootste winst te halen, zowel in de kwaliteit van leven als economisch.”

Hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van een herseninfarct. De beste manier om dat tegen te gaan is een leefstijl met meer beweging en minder zout eten. Verder zouden mensen met een hoge bloeddruk beter opgespoord èn beter behandeld moeten worden.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het tijdschrift Stroke.

Bron: http://www.umcutrecht.nl

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Nog steeds veel herseninfarcten

 1. Ank

  dat is helemaal niet gek, gevolg van bijwerkingen van medicatie
  en daardoor belangrijke vitaminen B, B12, C, D3, K2 en mineralen Kalium en Magnesium tekort,allen belangrijk voor hart en bloedvaten

  http://www.vageklachten.ashrama.nl

  door te laag cholesterol, cholesterol is belangrijk voor o.a. hart en bloedvaten.en belangrijk voor de opname van vit D
  -Malcolm Kendrick; “De cholesterol hype”
  -dr Uffe Ravnskov “Cholesterol en vethypofyse”

  -te weinig goede vetten,
  “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”

  - verschil margarine en boter

  Becel ook slecht voor hart en bloedvaten, teveel plantesterolen, linolzuren, omega 6

  -Aspartaam.nl
  Aspartaam en zoetstoffen kunnen beroerte veroorzaken, verder nog ruim 90 klachten/symptomen

  -Vitaminen B12.nu.nl
  o.a lange lijst symptomen/klachten waaronder hersen infarct

  -mens sana.nl

  dit tekort kan ontstaan door stress, zwangerschap en de meeste medicatie, laxeermiddelen,maagzuurremmer, pijnstillers, door maag en darmstoornissen, worden de vit en mineralen niet opgenomen, etc

  -Natuur dietisten Nederland/ herseninfarct

  -Suiker-Visievitaal

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>