Genoeg slapen vermindert risco hart- en vaatziekten

Voldoende slaap blijkt een bijdrage te leveren aan de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten. Een korte slaapduur daarentegen lijkt, in combinatie met een slechte slaapkwaliteit, is het sterkst geassocieerd met hart- en vaatziekten. Dit concludeerde Marieke Hoevenaar-Blom in haar proefschrift ‘Lifestyle factors and risk of cardiovascular disease’.

 

 

Behalve naar slaap heeft Hoevenaar-Blom ook gekeken naar vier andere leefstijlfactoren die van invloed kunnen zijn op hart- en vaatziekten, zoals een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging, matige consumptie van alcohol en niet-roken. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat deze leefstijlfactoren het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen met ongeveer twee derde. Naar de associatie tussen slaap en cardiovasculaire ziekten is nog niet veel onderzoek gedaan.

Slaapduur en slaapkwaliteit
Voor haar promotieonderzoek heeft Blom gebruik gemaakt van de gegevens uit verschillende cohortstudies. Voor de relatie tussen slaapduur, -kwaliteit en de preventie van hart- en vaatziekten keek ze naar het MORGEN-cohort.

Een gezonde leefstijl
Ook gebruikte zij gegevens uit het MORGEN-cohort om de associatie tussen specifieke vormen van lichaamsbeweging en hart- en vaatziekten te onderzoeken. Verder keek Blom naar het verband tussen mediterrane voeding en hart- en vaatziekten door gebruik te maken van gegevens uit het EPIC-NL cohort.

Bron: http://www.voedingnu.nl

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>