Geen relatie tussen frituren in olijfolie of zonnebloemolie en hartziekten

Het eten van voedsel dat gefrituurd is in olijfolie of zonnebloemolie is niet gerelateerd aan hartziekten of vroegtijdig overlijden. Dit staat in een onderzoek dat het online British Medical Journal publiceerde.De onderzoekers willen wel benadrukken dat hun onderzoek plaatsvond in Spanje. Spanjaarden gebruiken hoofdzakelijk olijf- en zonnebloemolie om te frituren. De resultaten van de onderzoekers zouden waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als het in een ander land had plaatsgevonden, waar vast frituurvet en hergebruikt vet gebruikt worden voor het frituren.

In Westerse landen is frituren een van de meest gebruikte methodes om te koken. Gefrituurde voeding bevat meer calorieën omdat het voedsel het vet uit de olie absorbeert.

Hoewel het eten van veel gefrituurde voeding sommige risico’s op hartziekten kan vergroten, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en overgewicht, is de link tussen gefrituurde voeding en hartziekten nooit volledig onderzocht.

De wetenschappers onderzochten daarom de kookmethoden van 40,757 volwassenen in de leeftijd tussen de 29 en 69 gedurende een periode van elf jaar. Geen van de proefpersonen leed aan een hartziekte aan het begin van het onderzoek. De proefpersonen werden ondervraagd over hun eetgewoontes en manieren van koken. Aan het eind van het onderzoek waren er 606 gevallen die gerelateerd waren aan hartziekten en 1,134 mensen overleden.

De wetenschappers concluderen uit het onderzoek: ‘In een Mediterraans land waar zonnebloem- en olijfolie het meest gebruikt worden om te frituren en waar de inwoners grote hoeveelheden van gefrituurd voedsel zowel thuis als buitenshuis consumeren, is er geen relatie gevonden tussen de consumptie van gefrituurd voedsel en het risico op hart- en vaatziekten of overlijden.

Professor Michael Leitzmann van de Universiteit van Regensburg in Duitsland reageert op de publicatie door te zeggen dat het onderzoek de mythe ontrafelt dat gefrituurd voedsel in het algemeen slecht is voor het hart. Toch wil hij ook een kritische noot plaatsen: ‘Deze uitkomst betekent niet dat het regelmatig eten van ‘fish and chips’, de Britse variant van een snackbarmaaltijd, geen consequenties heeft voor de gezondheid”.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MN)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Geen relatie tussen frituren in olijfolie of zonnebloemolie en hartziekten

  1. Sporten

    Nuttige onderzoek. En we kunnen alleen maar stellen dat de uitslag positief is! Er is al zo weinig wat je kunt consumeren zonder dat je daarmee de kans op aandoeningen verhoogt…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>