Vitamine B12 helpt na maagverkleining

Vitamine B12 is zeer effectief bij vermoeidheid na bariatrische chirurgie (zoals b.v. maagverkleining), schrijven een verpleegwetenschapper en internist-endocrinoloog in Medisch Contact. De tabletten blijken na verloop van tijd even werkzaam als de injectie, maar worden niet vergoed.

 

Veel behandelaars hebben een voorkeur voor de roux-en-Y gastric bypass bij de behandeling van morbide obesitas. Nadeel van de maagverkleining is dat vitamine B12 veel minder goed wordt opgenomen, waardoor bloedarmoede en bijgaande vermoeidheid kan ontstaan. Vitamine B12 lift grotendeels mee naar de bloedbaan met intrinsic factor, maar de maag maakt dit eiwit niet meer na deze operatie.

Uit onderzoek van verpleegwetenschapper Rogier Hörchner en internist-endrocrinoloog Dave Schweitzer blijkt dat 70 van de 171 onderzochte patiënten na de operatie vermoeidheidsklachten heeft met een vitamine B12-tekort. De 46 patiënten die het tekort aanvulden met een injectie met 1 mg hydroxocobalamine hydrochloride raakten de klachten allemaal kwijt binnen 48 uur na de eerste toediening. De 24 patiënten die voor dagelijks een tablet met 1 mg vitamine B12 kozen, ervoeren na vier tot twaalf weken minder vermoeidheidsklachten.

De kosten van de orale toediening zijn lager dan die van de parenterale volgens de auteurs, 15 euro per 1000 tabletten versus een huisartsbezoek voor de toediening van de injectie. De zorgverzekeraar vergoedt echter alleen de parenterale toedieningsvorm. Hörchner en Schweitzer vrezen dat het ontbreken van deze vergoeding een barrière opwerpt.

Bron: http://www.mlds.nl

(MB)

 

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vitamine B12 helpt na maagverkleining

 1. Hans

  Artsen die bekend zijn met vit B12 en die ook naar andere tekorten kijken zijn;

  dr Auwerda internist ziekenhuis Lelystad
  dr Soeters internist AMC
  dr Hans Reijnen huisarts in Deurne (N-Br)

    /   Reply  / 
 2. Tinie

  Wat info over vit B12

  “Stichting vit B12 tekort”
  -met een lijst van 32 lichte tot zeer ernstige Symptomen,
  Forum, ervaringen, Behandeling,(komt heel precies)

  misschien ook goed om te lezen door Zwangeren en daarna
  “Vit B 12 .nl

  Het is belangrijk deze vit in de gaten te houden, de meeste artsen
  weten er weinig tot niets van en hanterne te lage waarden en verkeerde metingen.
  Gevolg is dat de klachten NIET Herkend als zodanig en Erkend worden, dus VERKEERDE DIAGNOSES, VERKEERDE/ Onnodige Medicatie/ Behandelingen, met alle gevolgen van dien,van de ene Arts naar de Andere.
  Neuroloog, Reumatoloog, Internist, Cardoloog,Psychiater, zo soms jaren lang!!!! tot chronisch zieken,onherstelbare schade, of overlijden!!!
  Het gevolg van SYMPTOOMBESTRIJDING i.p.v. Oorzaak en GEVOLG

  Diagnoses die verward worden met veel symptomen/Ziekten zijn;

  Bloedarmoede,Parkinson, MS, Reuma,Dementie,(lees ook; Het alternatief bij Dementie) Hartklachten, CVS, geheugen, Verwardheid,Miskramen, Impotentie,Depressie, overklaarbaar vallen, Oog en Oorklachten,
  Psychische en Neurologische klachten,

  -Let bij dit alles ook op Vit D tekort, werkt vaak samen

  -”Het nieuwe licht op vitaminen D en chronische ziekten”
  van dr Gert Schuitemaker
  - Ortho.nl
  - “Wij worden wakker”

  Voeding is uw medicijn, medicijn is uw voeding

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>