Met olijfolie waarschijnlijk minder kans op beroerte

Ouderen die olijfolie gebruiken in gerechten en door salades hebben mogelijk een lager risico op een beroerte. Dit vermeldden onderzoekers van Columbia University Medical Center in New York op woensdag 15 juni.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, volgde gedurende vijf jaar ruim 7.600 Franse volwassenen van 65 jaar en ouder. De onderzoekers concludeerden dat mensen die regelmatig olijfolie gebruikten 41% minder kans hadden op een beroerte dan degenen die nooit olijfolie gebruikten.

Mediterraans dieet

Olijfolie is een belangrijk ingrediënt in het mediterrane dieet. Verschillende klinische studies suggereren dat het dieet de risicofactoren voor hart- en vaatziekten verlaagt, zoals hoge bloeddruk, ernstig overgewicht en de niveaus van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Hoge inname van olijfolie is ook gekoppeld aan een lager risico op een hartaanval, en een langere levensduur bij overlevenden van een hartaanval.

Bewijs nog niet voldoende

‘Ondanks de relatie die  is gevonden mogen we er nog niet van uit gaan dat er een duidelijk verband is tussen het gebruik van olijfolie en het risico op beroertes’, aldus dr. Nikolaos Scarmeas, medeauteur en neuroloog aan het Columbia University Medical Center in New York. ‘Er is meer onderzoek nodig, ook omdat het mediterrane dieet zelf ook voordelen heeft met betrekking tot hart- en vaatziekten.’

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>