Is diabetes type 1 misschien te genezen?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat diabetes type 1 waarschijnlijk kan worden genezen. Wetenschappers hebben experimenten met muizen gedaan en hieruit blijkt dat het uitschakelen van een hormoon ervoor zorgt dat geen insuline nodig is. Onderzoeker Roger Unger stelt: “We zijn allemaal grootgebracht met de gedachte dat zonder insuline geen leven mogelijk is, maar dat klopt niet.”

Zolang de werking van het hormoon glucagon onderdrukt wordt, is insuline onnodig en veroorzaakt een tekort aan insuline geen diabetes, dit ontdekten de wetenschappers. De alvleesklier produceert glucagon en glucagon zorgt ervoor dat bij gezonde mensen de bloedsuiker niet te sterk daalt. Bij mensen met diabetes type 1 veroorzaakt glucagon echter een te hoog bloedsuiker.

Diabetes type 1- patiënten moeten insuline toedienen om hun bloedsuiker stabiel te houden. Uit het onderzoek blijkt dat de uitschakeling van glucagon hetzelfde doet, zonder spuit of symptomen.

De onderzoekers veranderden muizen zodanig dat het hormoon glucagon niets kon doen. Daarna werd op de muizen een test uitgevoerd om te achterhalen of ze diabetes hadden. De muizen met een normale insulineproductie en zonder glucagon bleken gezond. De muizen zonder insulineproductie en zonder glucagon hadden ook geen diabetes.

“Deze resultaten wijzen erop dat het als er geen glucagon is, niet uitmaakt of je insuline hebt of niet,” concludeert Unger. “Dat betekent niet dat insuline onbelangrijk is: het is essentieel voor de groei en ontwikkeling.” Maar als mensen eenmaal volwassen zijn, heeft insuline nog maar één functie: het controleren van glucagon. “En als je geen glucagon hebt, dan heb je ook geen insuline nodig.”

De wetenschappers hopen dat ze in de toekomst een mogelijkheid vinden om glucagon in mensen te kunnen blokkeren. Misschien kan door deze manier het aantal diabetespatiënten, dat insulineafhankelijk is terug worden gedrongen.

Bron: Scientias.nl

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Is diabetes type 1 misschien te genezen?

 1. jessie

  Ik snap dit onderzoek niet. als je 2 hormonen mist, is er dus niets aan de hand?? dat klopt gewoon niet.
  kan iemand hier op reageren??

    /   Reply  / 
 2. Erwin

  Het komt er op neer dat je lichaam de boel niet meer zelf kan regelen. Je moet het dus helemaal zelf regelen door constand kleine hoeveelheden koolhydraten te eten.

  Het is te simpel gedacht dat je dan insuline en glucagon niet meer nodig hebt. Glucagon zorgt er namelijk voor dat je niet zonder brandstof raakt. En volgens mij heb je glucagon ook nodig om je vetreserves en eiwitten aan te spreken voor energie. En insuline is weer nodig om de vetreserves en suikerreserves aan te maken.

  Om eerlijk te zijn denk ik dat je veel verder van huis bent als je zomaar alle glucagon blokkeerd. Eten wordt dan net als ademhalen. Je kan geen reserves opslaan of aanspreken, je kan dus niet aankomen of afvallen, een halve dag zonder eten en je bent dood.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>