Als vrouw last van stress? Neem koffie!

Koffie kan een positief effect hebben bij stress. Dat geldt met name voor vrouwen, als we recent onderzoek mogen geloven. Vooral als er samengewerkt moet worden, kunnen vrouwen baat hebben bij wat extra cafeïne. Maar bij mannen kan het een tegenovergesteld effect hebben.

Dat concludeert professor Lindsay St. Claire van de University of Bristol uit haar onderzoek waaraan 64 mannen en vrouwen van gemiddeld 22 jaar meededen.

Zij kregen zowel ‘gewone’ als cafeïnevrije koffie te drinken. Vervolgens moesten ze samen – mannen met mannen en vrouwen met vrouwen – puzzels oplossen, geheugen- en onderhandelingstaken verrichten.

De onderzoekers ontdekten dat de prestaties van mannen onder stress, na het consumeren van cafeïne, beduidend slechter waren dan die van vrouwen. De vrouwen wisten onder invloed van cafeïne de puzzels 100 seconden sneller op te lossen dan de mannen.

Mannen die cafeïne hadden gedronken, deden gemiddeld 20 seconden langer over het oplossen van de puzzels dan de mannen die cafeïnevrije koffie hadden genuttigd.

De onderzoekers denken dat dit komt doordat mannen zich onder stress zich agressiever gedragen in groep. Vrouwen hebben meer de neiging om samen te werken.

Zij geven echter aan dat echter meer onderzoek naar de achterliggende mechanismen nodig is . Dat is zeer belangrijk aangezien mannen bij veel overleggen de overhand hebben.

Bron: BPS Research

(MB)

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>