Deze week naar Nanotechnologische supermarkt

Acht verschillende wijnen in één, farma sushi, eetbare software en een Voedselprinter. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van producten die gepresenteerd worden in de Nanosupermarkt. Van 23 tot en met 31 oktober is de Nanosupermarkt te bezoeken in Eindhoven.

In de Nanosupermarkt is onder andere nanowijn te vinden. In de magnetron kan iedere wijn verkregen worden. Door de juiste combinatie van vermogen en tijdsduur heb je in een oogwenk Cabernet, Merlot of Pinot Noir. Helaas is deze wijn nog niet beschikbaar. Farmaceutische sushi brengt een persoonlijk medicinaal recept bijeen in één gerecht.

Voedselprinter
Een andere highlight van de Nanosupermarkt is de Voedselprinter. Kies een paar basisingrediënten, selecteer de kleur, geur, structuur en voedingswaarde, druk op print en het gerecht staat op tafel. De Voedselprinter is nog in de conceptfase.

Grote belofte
Nanotechnologie maakt het mogelijk om stoffen op moleculair niveau te beheersen. Zo kunnen materialen met nieuwe eigenschappen gecreëerd worden. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden. Nanotechnologie wordt gezien als dé grote belofte van de toekomst.

Zorgen veiligheid
Maar er bestaat ook zorg over de veiligheid voor mens en milieu. Het is onduidelijk of en in welke mate mens en milieu worden blootgesteld aan slecht afbreekbare synthetische nanodeeltjes. Daarnaast is onbekend hoe die deeltjes zich gedragen bij blootstelling. Het RIVM doet onderzoek naar de mogelijke risico’s van nanodeeltjes.

De Nanosupermarkt wordt mede mogelijk gemaakt door Nanopodium, een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Deze week naar Nanotechnologische supermarkt

  1. Francoise D

    Vooruitgang wordt hier gezien als het steeds verder ontwikkelen van technische mogelijkheden. Het algemene gedachtegoed is immers dat de mens zich niet meer evolutionair kan ontwikkelen en dus is de techniek de enige uitweg.
    Vooruitgang kan echter ook anders bekeken worden. In de lilaca wordt de ontwikkeling van de menselijke materie gezien als de vooruitgang bij uitstek. De mens kan zich laten ontwikkelen tot een verder geëvolueerd wezen, tot waarheidswezen en tot lila wezen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de elektronen van het lichaam steeds verder ontwikkelen en hun opgesloten licht gaan prijsgeven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>