Hoeveel jaar korter leven met obesitas?

Uit het grootste dataonderzoek naar overgewicht en sterfte is gebleken dat je 10 jaar eerder overlijdt als je obees bent. Wereldwijd werden 4 miljoen mensen geïncludeerd. Mensen met overgewicht (BMI boven de 25) leven gemiddeld 1 jaar korter en mensen met matige obesitas (BMI tussen 30 en 35) ongeveer 3 jaar. Bij ernstige obesitas (BMI boven de 35) schiet dat omhoog naar ongeveer 10 jaar korter. Daarbij lopen obese mannen 3 keer meer risico op een voortijdige dood dan obese vrouwen. Hier kunt u uw BMI berekenen.

 

Volgens de W(orld)H(ealth)O(rganisation) waren in 2014 meer dan 1,9 miljard volwassenen wereldwijd te zwaar. Daarvan waren 600 miljoen obees.

Heel veel mensen nemen zich voor om gewicht te verliezen en doen ook verwoede pogingen. Waarvoor? Hun gezondheid is dan vaak het antwoord. Maar dat is stiekem een ver van je bed motivatie. Als je geen klachten ervaart, is het moeilijk om iedere dag gemotiveerd te zijn om met je eten, drinken en bewegen bezig te zijn. Het vinden van een echte motivatiebron kan helpen. Als diëtist probeer ik de cliënten te stimuleren om hun motivatiebron te vinden en deze te gebruiken om de soms lange weg naar gezond gewicht of je stukken beter/fitter voelen vol te houden. Korte termijn (haalbare) doelen opstellen samen kan daar goed bij helpen.

TZ

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>