Ontbijt overslaan kan kans op hart- en vaatziekten verhogen

Een langdurige studie van 16 jaar wees uit dat niet-ontbijters een groter risico hadden op een hartaanval of overlijden aan hart- en vaatziekten.

 

 

Het verdelen van de maaltijden over de dag, wel of niet ontbijten, ‘s avonds laat nog eten veroorzaken tegengesteld metabolisch effect hetgeen leidt tot hart- en vaatziekten. Zelfs na het rekening houden met andere factoren, zoals roken, bewegen, dieet houden, bleef het verband tussen het overslaan van ontbijt (of ‘s avond heel laat eten) en hart- en vaatziekten zeer sterk.

Onderzoekers analyseerden de voedingsvragenlijsten die gedurende 16 jaar (1992-2008) waren bijgehouden onder 26.902 mannen van 45 tot 82 jaar.

De resultaten waren onder andere:

  • Mannen die hun ontbijt oversloegen hadden een  27% hoger risico op een hartaanval of andere hartaandoening dan de mannen die wel met een maaltijd de dag beginnen.
  • Degenen die niet ontbeten waren vaak jonger dan de wel-ontbijters en ze rookten vaak, werkten fulltime, ongehuwd en hadden weinig beweging en dronken meer alcohol.
  • Mannen de ‘ s avonds laat nog eten (na het naar bed gaan nog eten) hadden een 55% hoger risico op hart- en vaatziekten dan degenen die dat niet deden.  Dit eetgedrag kwam niet veel voor onder de deelnemende mannen.
  • Tijdens het onderzoek hadden kregen 1572 mannen hun eerste hartaandoening.

Bron: http://www.sciencedaily.com

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>