Minder mensen naar de diëtist

De bezuinigingsmaatregelen in de dieetzorg worden al merkbaar. De Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD) heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de diëtist en verwacht dat er komend jaar gemiddeld 40% minder patiënten naar de diëtist zullen gaan in vergelijking met afgelopen jaar. Er zijn ruim 700 diëtisten ondervraagd tijdens het onderzoek. 94% van de ondervraagde diëtisten werkzaam in de eerste lijn verwacht een daling van 40% van het aantal patiënten in 2012. 80% van de diëtisten geeft aan dat er minder consulten zijn ingepland vergeleken met 2011. Ook het aantal vervolgafspraken is een stuk minder.
De daling van het aantal behandelingen door de diëtist is volgens de NVD een direct gevolg van de bezuinigingsmaatregelen van minister Schippers en het beleid van de zorgverzekeraars om dieetadvisering onvoldoende op te nemen in de aanvullende verzekering. Patiënten moeten vrijwel elke behandeling door de diëtist vanaf 2012 zelf betalen.
Bij sommige patiënten wordt de diëtist nog wel vergoedt. Het gaat om mensen met een chronische aandoening, zoals Diabetes, COPD, kanker e.d. Deze mensen vallen in de ketenzorg en krijgen de diëtist wel vergoedt. Ook wordt de diëtist bij een aantal zorgverzekeraars vergoed bij een aanvullende verzekering. Dit kan het beste nagevraagd worden bij de verzekeringsmaatschappijen.
In maart gaat de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten hetzelfde onderzoek nogmaals afnemen om de gevolgen van de bezuinigingen in de dieetadvisering om inzicht te krijgen in de daadwerkelijke daling van het aantal afspraken bij de diëtist.

Bron: Voeding Nu

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>