De relatie tussen ondervoeding en hart,- en vaatziekten

Uit onderzoek blijkt dat ondervoeding gepaard gaat met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Niet alleen op korte termijn maar zelfs vijftig jaar later is er nog steeds een verhoogd risico.

Het team van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit van Amsterdam volgde de gezondheid van het hart van Nederlandse vrouwen, die in de hongersnood leefden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoeksteam publiceerde de resultaten van het onderzoek in het European Heart Journal.

 

 

Invloed van voeding

De Nederlandse hongersnood van 1944-1945 gaf onderzoekers in Nederland gelegenheid om de lange-termijn effecten van ernstige ondervoeding in de kindertijd en adolescentie te bestuderen. Vrouwen, toen tussen de 10 en 17 jaar, werden gevolgd in 2007.

Het onderzoek laat zien dat mensen die op jonge leeftijd  in een bepaalde periode maar 400 tot 800 calorieën per dag binnenkrijgen, op latere leeftijd 27% meer kans hebben om hart- en vaatziekten te ontwikkelen, vergeleken met mensen die nooit aan ondervoeding hebben geleden.

Bron: http://www.voedingnu.nl

(MB)

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>