Hoe herken je ondervoeding?

ondervoeding handen`Mijn horloge zit ineens zo los om mijn pols`. Herken je deze uitspraak bij jezelf of iemand uit je omgeving?

Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Ondervoeding komt misschien vaker voor dan je denkt. Zo`n 15-30% van ouderen die thuis wonen zijn ondervoed. Dit is niet altijd meteen te herkennen. Ook mensen met overgewicht kunnen ondervoed zijn. Als je minder voeding neemt dan je nodig hebt, dan worden je spieren aangesproken als energiebron. Daardoor vermindert de hoeveelheid spierweefsel (spiermassa), waardoor je sneller moe bent. Je hebt minder spierkracht en de weerstand kan minder worden.

Als de eetlust minder is of als eten en drinken moeilijker wordt, kan dat leiden tot tekorten (zoals o.a. energie, eiwit, vitamines en mineralen) en uiteindelijk tot ondervoeding. Daarnaast kunnen dementie of depressie of andere psychologische factoren een rol spelen. Indien er sprake is van ondervoeding kan een dieet (eventueel met speciale dieetvoeding) opgesteld worden waarbij de vastgestelde tekorten aangevuld worden door bepaalde voedingsstoffen te verhogen. Daarbij worden praktische tips gegeven en samen gekeken wat iemand nog wel lekker vindt.

De website www.goedgevoedouderworden.nl helpt ouderen en de mensen in hun omgeving om ondervoeding te herkennen.

MB/TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>