Parkinson en voeding

parkinsonBij de ziekte van Parkinson kan het eten en drinken op den duur moeizamer gaan. Door de Parkinson medicatie, maar ook door het voortschrijden van de ziekte kunnen klachten ontstaan zoals:

 

 

 

- verminderde eetlust
- kauw- en slikproblemen
- misselijkheid
- obstipatie (verstopping)
- gewichtsverlies.

De ParkinsonNet diëtist is de aangewezen persoon om u allerlei dieetadviezen te geven om de klachten te verminderen en/of uw conditie te verbeteren. Bij diëtistenpraktijk Renate de Schaap, is Renate de Schaap aangesloten bij het ParkinsonNet. Zij heeft veel ervaring bij het geven van dieetadviezen bij Parkinson.

Daarnaast adviseert de Parkinson diëtist u ook bij het optimaliseren van de werking van de Parkinsonmedicatie, door een goede eiwitverdeling over de dag.
Bij de ziekte van Parkinson is er een tekort aan dopamine in de hersenen. Parkinson patiënten krijgen daarom vaak Levodopa (o.a. Madopar, Sinemet, Duodopa, Stalevo) voorgeschreven; dit is een stof die in het lichaam wordt omgezet in dopamine. Levodopa gaat via de maag naar de dunne darm en wordt daar naar het bloed getransporteerd. Vervolgens wordt Levodopa vanuit het bloed in de hersenen opgenomen. In de hersenen wordt de Levodopa omgezet in dopamine. Het tekort aan dopamine in de hersenen wordt op deze manier aangevuld. De opname van Levodopa kan op verschillende manieren verstoord worden. Dit kan onder andere door een volle maag, door obstipatie (verstopping) of door het eten van eiwitten.
(RS)

 

 

 

 

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>