Wat is Hashimoto?

De ziek te van Hashimoto is een auto-immuunziekte, hetgeen betekent dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Het lichaam  ziet de schildklier als een soort indringer en wil hem afstoten. Het kenmerkende verschijnsel is de te traag werkende schildklier.

 

 

 

Dit heeft effect op veel processen en organen van het lichaam, waardoor zich een groot aantal (mogelijke) uiteenlopende klachten voordoen. Het schildklierhormoon regelt de stofwisseling, oftewel de verbranding. Bij een langzaam werkende schildklier is de hele stofwisseling vertraagd, dit heeft hypo-activiteit van lichaam en geest tot gevolg. Daar kunnen klachten bij horen zoals: vermoeidheid, nervositeit, emotioneel labiel, agressie, overgevoeligheid, slechte concentratie, vergeetachtigheid. Deze klachten lijken op overwerkt zijn of een burn-out en kunnen door artsen dan ook als zodanig worden gediagnosticeerd. In zeer ernstige gevallen kunnen zich psychiatrische ziektebeelden voordoen.

Qua voeding is er niet echt een dieet voor. Bij overgewicht is een energiebeperkt dieet in combinatie met voldoende beweging de standaard. Toch zijn er wel mensen die aangeven baat te hebben bij de voedselzandloper of door gluten, soja en zuivel weg te laten. Er zou namelijk een sterke relatie zijn tussen glutenintolerantie en Hashimoto. De structuur van gluten zou erg lijken op het schildklierhormoon. Als je gluten zou eten dan valt het systeem de gluten aan, maar ook de schildklier. Maar daar is bij mijn weten geen wetenschappelijk bewijs voor. Toch zie je ook vaak dat bij mensen met diabetes mellitus type 1 (ook een auto-immuunziekte) vaak glutenintolerantie voorkomt.

MB

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>