Een zoet nieuwjaar gewenst

Rosj Hasjana, het Joodse nieuwjaar valt op de eerste twee dagen van tisjrie, de eerste maand van de Joodse kalender. Dit jaar begint het op woensdagavond 28 september t/m vrijdag 30 september. Op beide dagen van Rosj Hasjana wordt er in de synagoge honderd maal op de sjofar(de ramshoorn) geblazen. Als symbool voor een goed jaar worden zoete dingen gegeten. Traditioneel worden stukjes appel met honing gegeten, waarbij de aanwezigen elkaar ‘een zoet jaar als de appel met honing’ toegewensen.

Verder is het een gebruik op de middag van Rosj Hasjana tasjliech uit te voeren. Men gaat hiervoor naar stromend water, met liefst levende vissen erin, en werpt hier broodkruimels in onder het opzeggen van een gebed. Tasjliech betekent letterlijk wegwerpen en staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen en gedachten.

Met Rosj Hasjana wenst men elkaar sjana tova (‘gelukkig nieuwjaar’, letterlijk ‘goed jaar’). Deze wens, of een uitgebreidere vorm ervan (zoals ‘een goed en zoet jaar’ — sjana tova oemetoeka/oemesoeka), wordt rond Rosj Hasjana veel uitgesproken en per post op kaarten verstuurd. In verband met de dagen van inkeer zegt met daarom voor Rosj Hasjana ook vaak gemar chatima/chasima tova (dat je mag tekenen voor een goed jaar). Deze wens kan men gebruiken tot en met het einde van Jom Kipoer (Grote verzoendag).

Bron: http://nl.wikipedia.org

(MB)

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>