Diabetes en darmklachten

Heb je last van obstipatie (verstopping) of een opgeblazen gevoel? Misschien leg je zelf het verband niet zo snel, maar die klachten kunnen het gevolg zijn van diabetes. Opletten met je voeding kan helpen de rust in je buik terug te laten keren.Sommige medicijnen (metformine) kunnen  klachten van diarree geven, meestal gaat dat na een tijdje over, maar er zijn mensen die er last van blijven houden.

 

 

 

Daarnaast zijn er meer buikklachten waar u last van zou kunnen hebben. Denk maar aan prikkelbare darmen en een vertraagde maagontlediging. Medicijnen kunnen deze klachten veroorzaken, maar ook een verkeerde voeding of autonome neuropathie kunnen hieraan ten grondslag liggen.

Neuropathie is een verzamelnaam voor beschadigingen aan de zenuwen. Eén van de oorzaken van neuropathie is  als mensen vaak een verhoogd bloedglucosegehalte hebben.
Bij autonome neuropathie zijn de zenuwen beschadigd die de lichaamsfuncties aansturen waar we zelf geen invloed op hebben, zoals bijvoorbeeld de ademhaling en de spijsvertering. Dit kan onder andere gevolgen hebben voor de maag en darmen. Als gevolg van autonome neuropathie kan het spierweefsel daar minder goed gaan werken. Dit kan een verstoorde maaglediging, obstipatie of juist diarree tot gevolg hebben.

Probeer bij obstipatie voldoende vezels te nemen en voldoende te drinken. Let op als u wel vezels neemt maar te weinig vocht werkt dit averechts! Ook beweging helpt. Sla het ontbijt niet over en ga bij aandrang naar het toilet.

Bij een opgeblazen gevoel is het belangrijk om rustig te eten en op te letten welke voedingsmiddelen bij jou gasvorming geven. Waar de meeste mensen last van krijgen is o.a. koolzuurhoudende dranken, ui, paprika, knoflook en peulvruchten. Maar ook stress, roken en alcohol kunnen klachten geven.

MB

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>