Diabetes en antidepressiva

Depressieve mensen hebben moeite met de regulering van hun diabetes. Een goede behandeling lijkt op zijn plaats. Maar gaan antidepressiva en diabetes goed samen? En hoe staat het met antipsychotica?

Eén op de vijf
Diabetes maakt vatbaar voor depressies. Eén op de vijf mensen met diabetes krijgt ooit een depressie. Het is niet duidelijk wat de kip of het ei is. Maken de hoge glucosewaarden mensen kwetsbaar voor een depressie, of worden ze depressief van de ziektelast die diabetes met zich meebrengt? Omgekeerd blijken depressieve mensen ook een verhoogde kans te hebben om diabetes te krijgen.”Blijf niet te lang rondlopen met een depressie”, is het advies van Wim van Oven. Hij is somatisch arts bij de GGZ in Drenthe.

SSRI’s
Een depressie kan behandeld worden met antidepressiva. Bij de keuze van een middel is het belangrijk rekening te houden met de diabetes. Van Oven: “De middelen beïnvloeden namelijk de energiehuishouding en daarmee ook de glucosestofwisseling. Sommige middelen gooien de diabetesinstelling overhoop en verergeren de ernst van de diabetes. Andere middelen werken gewichtstoename in de hand. Middelen die diabetes relatief met rust laten en geen gewichtstoename geven zijn de SSRI’s.”  Onder deze SSRI’s (selectieve serotonine-heropname-remmers) vallen onder meer: citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline en venlafaxine.

Extra zelfcontrole
Bij het gebruik van antidepressiva is het belangrijk alert te zijn op de interactie met diabetes. “Ik raad mensen altijd aan om de glucosewaarden extra in de gaten te houden, zeker in het begin. Op die manier wordt duidelijk hoe je lichaam reageert op het middel. Dit kan per persoon en per antidepressivum verschillen. Gaat de diabetes uit de pas lopen of is er sprake van gewichtstoename, overleg dan met de behandelaar wat je moet doen: stoppen of wellicht een ander middel proberen.”

Metabole stoornissen worden veel gezien bij mensen met schizofrenie en psychosen, vaak mede als gevolg van het gebruik van antipsychotica. Deze middelen hebben de vervelende bijwerking dat ze effect hebben op de energiehuishouding, eet- en gewichtsregulatie en de glucose- en vetstofwisseling. Van Oven: “Mensen die antipsychotica gebruiken worden vaak fors zwaarder. Ze krijgen vooral veel, ongezond, buikvet. Dit heeft weer effect op de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en de bloeddruk.

Zodra mensen starten met antipsychotica wordt geadviseerd om onder meer het HbA1c nauwlettend te volgen. Stijgt deze, dan adviseert het protocol bij personen met obesitas en verschillende risicofactoren al in een heel vroeg stadium metformine te overwegen, al bij een HbA1c van 42 mmol/mol (6%). Daarnaast krijgen de mensen leefstijladviezen. De mensen balen enorm dat ze veel aankomen van antipsychotica. Ze zijn dan ook erg gemotiveerd mee te werken aan de therapie.”

Bron: http://www.bloedsuiker.nl

MB

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Diabetes en antidepressiva

 1. Hermien

  lieve mensen,

  door de Diabetes en Antidepreesiva, krijg je o.a.

  Vitaminen B12 tekort; (Ziekte van Addison Biermer) =ruim 30 symptomen,waaronder;

  Depressiviteit en Diabetes !!!!!

  en Depressiviteit wordt verergert!! door de Anti depressiva en door deze middelen samen te gebruiken met Becel en Pijnstillers!!1

  Maar pijnstillers geven ook weer Vit B12 tekort;
  waaronder Spier- en gewrichtsklachten,Stemmingswisselingen, Hartkloppingen, Hormoon en Suikerhuishouding in de war, Zenuwstelsel. etc..

  http://www.vageklachten.ashrama.nl

  info’Stichting vit b12 tekort”
  met de symptomenlijst, de juiste waarde en behandeling, forum.
  -Vit b12.nu

  –Sally M. Pacholok en Jeffrey M.Stusrt
  – dr hans Reijnen

  Door;
  o.a. Cholesterolverlagers; en Aspartaam/ zoetstoffen, Vit D tekort, Kalium tekort ,door veel medicatie
  o.a. Diabetes en Depressiviteit

  -Becelmythe ”

  -Aspartaam.nl 92 klachten, waaronder Diabetes en Depressivitiet, Spier en gewrichtsklachten, stemmingswiselingen, etc.

  “-Want to know.nl -Cholesterol-Aspartaam

  “Gert Schuitemaker;
  “Nieuw licht op vitaminen D en chronische ziekten”
  “Het gousden boekje voor de gezondheid”
  “Het fit met voeding kookboek”

  -”Pillen die falen, Waarom miljoenen mensen medicijnen slikken, die helemaal niet werken”
  (Driegonaal)

  -Medicijnen werken bij miljoenen mensen niet”

    /   Reply  / 
 2. Hermien

  Depressiviteit en Diabetes en Hormoonhuishouding in de war, Overgewicht (ook door light!)krijg je door Te weinig vet!
  “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”

  goede vetten zijn Olijfolie, extra irgine Kokosolie (niet de geurloze) vette vis,ongeroosterde noten, Avokado

  -Kokosolieplein.nl

  ook door Kalium en Magnesium tekort !!
  en dat krijg je weer door Bloeddrukverlagers, Diabetes medicatie, Plasmedicatie, Betablokkers, laxeermidelen,diarree en nog vele medicatie

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>