Tips voor de Nijmeegse vierdaagse

Yes, de Nijmeegse vierdaagse is weer begonnen. Dat betekend een hoop kilometers en dus hoort daar een goede voeding bij. Als je aan zo iets begint moet je uiteraard goed voorbereid zijn. Gelukkig hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:

Om optimaal te kunnen presteren is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de wandeling. Dit houdt onder andere in: een goed gevulde rugzak. Denk hierbij aan sportdranken, tussendoortjes en andere wandelbenodigdheden zoals verschillende soorten kleding. Het is praktisch om met iemand af te spreken die zorgt voor de benodigde verzorging. Denk aan iemand die het ontbijt maakt en je rugzak voorbereidt, die tijdens de wandeling op afgesproken tijdstippen en plaatsten klaar staat met de lunch en andere wandelbenodigdheden, zoals kleding.

Je kunt het beste zorgen voor kant-en-klare tussendoortjes die niet bederven of smelten in de rugzak. Het is dus niet handig om tussendoortjes met chocolade of zuivelproducten mee te nemen. Wat je wel mee zou kunnen nemen zijn onder andere noten, zoutjes, ontbijtkoeken, eierkoeken en vruchtenrepen. Op zowel het internet als in de winkel zijn diverse sportdranken, repen en energie gels te verkrijgen die makkelijk mee te nemen zijn en zorgen voor de nodige energie en aanvulling tijdens de wandeling.

Het is ook belangrijk om je voor te bereiden op bijzondere situaties. Zo kan het voorkomen dat het erg warm is. Neem dus zon beschermende producten mee zoals zonnebrandcrème, een zonnebril en zo nodig een pet. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te drinken. Dit kan ook met sportdranken. Er is een grote variatie in soorten sportdranken die je kunt onderverdelen in hypotoon, isotoon en hypertoon. Hypotoon is onder andere water, een voorbeeld van isotoon is Aquarius of AA isotoon en hypertoon zijn de drankjes zoals AA en Extran.

Vóór de start is het van belang om een goede maaltijd te eten, waar voldoende voedingsstoffen in zitten. Zorg dat de maaltijd eiwitten, vetten en koolhydraten bevat. Omdat je je energievoorraad gedurende de inspanning verbruikt is het belangrijk om deze tijdens de inspanning aan te vullen. Zorg er daarom voor dat je tijdens het wandelen iedere twee tot twee en een half uur een eetmoment hebt. Daarnaast is vochtinname ook tijdens het lopen van belang. Door de langdurige inspanning verlies je veel vocht via zweet, urine en ademhaling. Als je te weinig drinkt kan dit snel leiden tot uitdroging en oververhitting. Tijdens het lopen is het van belang elke 15 minuten minimaal 150-250 ml te drinken, dit is ongeveer een kwart tot een halve bidon. Afhankelijk van de loopduur kies je voor twee tot vier eetmomenten tussendoor waarin je telkens een van deze tussendoortjes kiest om aan de juiste hoeveelheid voedingstoffen te komen.

Aan het einde van de rit moet er natuurlijk ook weer gegeten worden. Voor een goed herstel dient de maaltijd ook weer uit eiwitten, vetten en koolhydraten te bestaan.

Wij hopen dat je wat aan deze tips hebt en wensen je heel veel succes!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>