Een goede voeding. Hoe kritisch zijn we daadwerkelijk?

Een gezonde leefstijl. Daar hoort een goede voeding bij.  Maar wat is goede voeding? Een goede voeding bestaat uit voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Toch is het lastig om hier altijd volledig aan te voldoen. Er wordt geadviseerd om de voeding zo compleet mogelijk te maken door middel van ‘normale’ voedingsmiddelen. Het is daarbij van belang dat we goed naar ons eten kijken en daarbij een aantal kritische vragen stellen. Van: ‘waar komt ons eten vandaan?’ tot ‘welke soorten vet heb ik nodig?’. Helaas kunnen we niet alles weten, maar wel zoveel mogelijk!

Kritisch kijken begint al in de supermarkt. Kijk bij het maken van de keuze eens op de voor- en achterkant van het pak. Hier staan vaak kreten op als ‘minder suiker’, ‘verbeterd receptuur’ of ‘light’. Lees deze pakken dan grondig en vraag jezelf af of dat product wel echt zo ‘verbeterd’ of ‘gezonder’ is. Begin bijvoorbeeld te kijken naar de hoeveelheid suiker in een product. Eén eetlepel suiker staat al gelijk aan 10-15 gram suiker! Of kijk naar de hoeveelheid zout of het verzadigde vet. Dit zijn allemaal handige graadmeters voor het beoordelen van producten.

Bij een goede voeding kan het soms zijn dat voeding alleen niet voldoende is en er supplementen nodig zijn. Vitamines en supplementen zijn er in allerlei vormen en maten. Daarbij verschillen de hoeveelheden ook nog per persoon. Hoeveel en wat je binnen moet krijgen hangt dus onder andere af van je geslacht, leeftijd en gezondheid. Wilt u weten hoeveel en wat u binnen moet krijgen? Neem dan even een kijkje op de website van het Vitamine Informatie Bureau.

Of heeft u andere vragen over gezonde voeding? U kunt altijd terecht bij de diëtist.

(AH)

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>