Persoonlijkheid bepaalt of je van pittig eten houdt

Onderzoekers vonden een verband tussen bepaalde persoonlijkheidstypes en een voorkeur voor gekruid eten. Dus of je van pittig of juist mild eten houdt, kan mogelijk te maken hebben met je persoonlijkheid.

Nadia Byrnes van de Pennsylvania State University presenteerde de resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van het Institute of Food Technologists. Ze bestudeerde samen met haar collega’s 184 niet rokende personen tussen de 18 en 45 jaar. Iets meer vrouwen dan mannen deden aan het onderzoek mee. Voor het onderzoek keken ze vooral naar in hoeverre de deelnemers sensatiezoekers waren. Hierbij gaat het vooral om de mate waarin ze openstaan voor nieuwe ervaringen en risico’s.

De proefpersonen kregen 25 micrometer capsaïcine, het actieve component in chilipeper. Terwijl de intensiteit van de capsaïcine toenam werd de deelnemers gevraagd hoe dol ze waren op het eten dat ze voorgeschoteld kregen.

Deelnemers die hoog scoorden op het ‘sensatiezoeken’, vonden de maaltijd lekker, ook als het brandende gevoel in de mond toenam. Proefpersonen met een gemiddelde score op de ‘sensatietest’ vonden de maaltijd in eerste instantie nog wel lekker, maar dit werd minder naarmate de pittigheid toenam. De niet-sensatiezoekers waren heel snel uitgegeten.

Tenslotte kwam er nog ter discussie of een combinatie van 2 sensaties (heet en prikkelend) meer aantrekkelijk zou zijn, zodat authentieke pittige gerechten minder heet worden maar wel voor ‘ sensatie’ zorgt.

Bron: http://www.sciencedaily.com

TZ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>