Wat is fenegriek?

Omdat het afgeraden wordt om fenegriekkiemen te eten, hier een samenvatting van wat fenegriek eigenlijk is.

Fenegriek is een plant uit de vlinderbloemenfaminlie(Leguminosae). De plant wordt ook wel foenegriek of Grieks hooi’ genoemd. De plant wordt toegepast als keukenkruid. Het komt oorspronkelijk uit Mesopotamië maar was reeds in de oudheid bekend in het Middellands zeegebied. Momenteel wordt fenegriek ook geteeld in Centraal-Azië.

Van fenegriek worden de zaden en de bladeren gebruikt in de keuken. Deze worden zowel gedroogd als vers gebruikt. Ze hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek wordt vooral gebruikt in de Indische en Pakistaanse (curry), de Arabische (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse (vlees en vis) keuken. De Indiase benaming is Methi. Fenegriekzaad is ook een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Veel natuurvoedingswinkels verkopen zakjes zaad voor die bestemming. Dit zelf kweken wordt nu afgeraden door het ministerie.

Ook als toevoeging aan kaas vindt het zijn toepassing, net als komijn.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fenegriek

(MB)

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Wat is fenegriek?

 1. Bianca

  waarom mag je geen fenegriekzaad eten?
  Is dat gevaarlijk?
  Ik maak er namelijk thee van en soms drink ik dan wel eens een zaadje mee

    /   Reply  / 
  1. Peter

   Omdat men vermoedde dat er met EHEC-bacterie vervuilde zaden (uit Egypte) op de markt zijn. Achteraf heb je dus weinig gevaar gelopen.

   Zelf probeer ik nu fenegriek-plantjes te kweken om aan verse blaadjes te komen voor een Azerbeidzjansds recept. Maar helaas kiemen de zaadjes die ik heb niet.
   ?

     /   Reply  / 
 2. Dokter-it

  Is het dan toch niet zo gevaarlijk?

    /   Reply  / 
 3. Gea

  Peter leg de fenegriekzaadjes eens tussen 2 natte sponzen. Op die manier is het mij gelukt de zaadjes te laten ontkiemen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>