Nieuwe test om diabetes vroegtijdig op te sporen

Doormiddel van een nieuwe test bestaat nu de mogelijkheid om vast te stellen of iemand aanleg heeft op het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd. Hierdoor kan diabetes vroegtijdig opgespoord worden.

Vervolgens kan met leefstijladviezen en medicatie worden voorkomen dat iemand op latere leeftijd diabetes ontwikkelt.

Met het ontwikkelen van deze test hebben onderzoekers van het Erasmus MC naar eigen zeggen een wereldprimeur.

“Dankzij de nieuwe test komen jonge personen uit de onderzoeksgroep met een verhoogd risico regelmatig naar de polikliniek voor leefstijladvies en medicatie. “, vertelt Eric Sijbrands, een van de onderzoekers.

“Als de aanleg bij deze jonge deelnemers, soms vroege twintigers, niet bekend was geweest, zouden ze misschien pas over 25 jaar hun eerste reguliere controle hebben ondergaan. Dan is de kans groot dat het leed al is geschied. De ziekte is dan misschien een feit en niet terug te draaien.”

Met de oude test, die wereldwijd gebruikt wordt, kan alleen vast worden gesteld dat het suikergehalte van iemand niet in orde is. De nieuwe test gaat echter een belangrijke stap verder, deze stelt namelijk vast of iemand efficiënt met zijn insuline omgaat.

Bijvoorbeeld maakt de nieuwe test onderscheid tussen nieuw aangemaakt insuline en insuline dat nog ‘op voorraad’ is. Als de opgeslagen insuline niet goed gebruikt kan worden dan moet meer nieuwe insuline worden geproduceerd.

Als dat bij een jong iemand gebeurd, dan heeft hij aanleg voor diabetes type 2. In combinatie met slechte leefgewoonten, zoals te veel eten en te weinig bewegen, kan hij dan de ziekte op latere leeftijd daadwerkelijk ontwikkelen.

In Nederland zijn 900.000 mensen bij wie diabetes niet is vastgesteld, maar bij wie de ziekte wel sluimert. Van hen krijgt jaarlijks ongeveer 9% diabetes.

Sijbrands: “De nieuwe test biedt de kans eerder mensen aan te wijzen die een groot risico lopen. Het is mooi als je iemand van 23 of 24 kan vertellen dat hij weliswaar aanleg heeft, maar dat hij er dankzij die constatering zelf en met eventuele medicatie aan kan gaan werken om te voorkomen dat de ziekte na zijn veertigste ontstaat.”

Bron: Nu.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>