Buitenhoreca nieuwe trend door rookverbod

In Noorwegen zorgt het rookverbod in de horeca voor een nieuwe trend. Bezoekers van cafés en restaurants drinken en eten steeds vaker buiten op het terras. En dat ondanks het zeer koude winterweer in het Scandinavische land. Zou dat ook de toekomst in Nederland zijn als het rookverbod ook in de horeca doorgevoerd zal worden?

Voor één groep is de gastenverplaatsing van binnen naar buiten erg lucratief. En dat zijn de leveranciers van apparatuur om het terras te verwarmen. Bij temperaturen van min vijftien graden vliegen de verwarmingselementen als warme broodjes over de toonbank. Veel horecaondernemers passen hun zaak zo aan dat zelfs de verstokte roker zich prettig voelt bij het rookverbod.

Veel horecazaken bieden alle service buiten op het terras. Zelfs eten in de Noorse kou is mogelijk. In het Scandinavische land is een ware horecatrend merkbaar, waarbij rokers hun hapjes en drankjes buiten kunnen consumeren. Het gevolg is dat het in veel cafés binnen rustig is, terwijl buiten drukte en gezelligheid overheerst.

Of dit de bedoeling was van het anti-rookbeleid is een tweede. Mensen blijven blijkbaar toch wel roken, maar als je rookvrij wilt eten is het in ieder geval wel mogelijk. Maar dan zit je wel alleen binnen.

Op 1 juni 2004 werd het bestaande rookverbod in Noorwegen uitgebreid naar alle horecazaken. Noorwegen hanteert al sinds de jaren tachtig een streng antirookbeleid. Volgens peilingen is die harde lijn vrij populair bij de Noren.

Bron: ZIBB Horeca

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Buitenhoreca nieuwe trend door rookverbod

  1. Saskia

    Het rookverbod werkt dus prima! Denk erom: het rookverbod is er NIET om rokers te dwingen te stoppen, maar WEL om werknemers te beschermen tegen tabaksrook. Het is dus helemaal geen probleem als de terassen wat populairder worden: buiten heeft de bediening (nauwelijks) last van meeroken!

    Nu nog maar hopen dat we in Nederland per januari 2008 ook kunnen genieten van een rookvrije horeca!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>