Moedermelk helpt AIDS voorkomen

Zoals al eerder beschreven gaat er niets boven borstvoeding. Nu blijkt er in moedermelk een stof te zitten die kan voorkomen dat een baby besmet raakt met HIV, het virus dat de ziekte AIDS kan veroorzaken.
Dat hebben onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum en het VU Medisch Centrum in Amsterdam ontdekt.Het gaat om de stof Lewis X die ook kan worden gebruikt om HIV-besmetting bij volwassenen te voorkomen

Ongeveer 25% van baby’s die moedermelk krijgen van een seropositieve moeder loopt langs deze weg een HIV-besmetting op. Het is niet helemaal duidelijk hoe de baby’s geïnfecteerd raken. Er bestaan echter sterke aanwijzingen dat een bepaald type cellen in de amandelen, slokdarm en het maagdarmstelsel van invloed zijn. Deze brengen het HIV-virus naar de lymfeklieren, waar ze andere cellen, die belangrijk zijn voor het afweersysteem, infecteren.

De Amsterdamse onderzoekers zochten een verklaring voor het feit dat niet alle kinderen met een seropositieve moeder besmet raken met HIV. Ze stuitten daarbij op Lewis X, een stof die van nature voorkomt in moedermelk. Deze stof bleek te voorkomen dat cellen het virus kunnen meenemen. Lewis X is niet de enige stof in moedermelk die HIV weet te stoppen, maar de onderzoekers vermoeden dat deze wel een belangrijke rol speelt.

Lewis X zou ook kunnen worden gebruikt bij de ontwikkeling van medicijnen die HIV-besmetting via seks helpen voorkomen. Er bestaan al dergelijke producten, zogeheten microbicides, waarin middelen zitten die de overdracht van HIV kunnen blokkeren. Lewis X kan tevens de overdracht van andere ziektes, zoals hepatitis C, ebola en knokkelkoorts blokkeren.

Bron: Telegraaf

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Moedermelk helpt AIDS voorkomen

  1. A v d Anker

    Zullen we niet eerst eens beginnen met het isoleren van het Hi-virus? Het vreemde geval doet zich voor dat er nooit getest wordt op het virus zelf maar op anti-stoffen. Waar tegen deze anti-stoffen zijn weet men niet. Is het ook niet zo dat wanneer je anti-stoffen hebt, je juist niet ziek wordt? Dat is toch ook het doel van vaccinatie?
    Lees meer over hiv/ aids op ;
    http://www.anderekijk.net/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>