Is lever gezond?

Lever is gezond, maar het moet wel met mate gegeten worden.Lever is een gezonde bron van vitamines en mineralen. Van alle soorten vlees bevatten lever en leverproducten de meeste hoeveelheden voedingsstoffen. Echter zit er in lever ook veel cholesterol wat weer een verhoogde kans op hart en vaatziekte kan hebben. Daarom is het belangrijk dat lever of ander orgaan vlees eens in de twee weken gegeten wordt.  Zwangerenvrouwen wordt het eten van lever afgeraden. Lever bevat veel vitamine A en kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind.

voor meer info zie www.vlees.nl

facebook share facebook share

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Is lever gezond?

 1. Dingetje

  Geldt dit ook voor leverworst?

    /   Reply  / 
 2. Petra (redacteur)

  Leverworst is minder gezond dan lever. Lever bevat wel cholesterol, maar niet veel vet en verzadigd vet. Leverworst daarentegen bevat wel veel vet en verzadigd vet. Dus niet goed voor de lijn en een hoger risico op hart-en vaatziekten.

    /   Reply  / 
 3. Robin

  Ik eet 4 á 5 keer per week één pistoletje met daarop een aantal plakjes leverworst, per dag.
  Vormt dit een risico voor mijn gezondheid en lijn?

    /   Reply  / 
 4. nimaprima

  Lever bevat onder anderen, brood nodige selenium,koper,vitamine A D,B11 wat normaaal iedereen in NL zozo van tekort komt.
  Lever bevat ook de super Antioxidant Liponzuur.
  1 keer per week wordt aangeraden wegens overdossis.

    /   Reply  / 
 5. Tom Göttgens

  Ik ben aan mijn hart geopereerd. Nu lever behoorlijk wat cholesterol bevat, is het dan aan te raden om kippen- levertjes te eten of wordt dit ook afgeraden? Welk orgaanvlees is ook niet goed voor mij ?

    /   Reply  / 
 6. Rowie

  ”Echter zit er in lever ook veel cholesterol wat weer een verhoogde kans op hart en vaatziekte kan hebben.”

  Lekker ouderwetse achterhaalde info!
  Sorry, kan er soms kwaad om worden. De inname van cholesterol is NIET van invloed op het cholesterolgehalte in het lichaam. Cholesterol wordt door het lichaam ZELF aangemaakt. Er is geen enkele studie die dit ooit weerlegt heeft. Als het lichaam te veel cholesterol heeft, dan heeft dit een OORZAAK. Die oorzaak ligt in stress, eenzijdige ontstekingsbevordelijke voeding, zoals sommige plantaardige olieën, suiker, en een verstoorde mineraalbalans. De inname van lever zal deze slechte conditie sterk verbeteren!
  Cholesterol is een heel nuttige en veelzijdige stof.
  Het is heel vervelend als artsen en voedingsdeskundigen nog steeds achterhaalde informatie verspreiden.
  Net zoals de leugen dat verzadigd vet slecht zou zijn. Kokosvet is MEGA gezond, roomboter is MEGA gezond. De verzadigde vetten die slecht zijn, zijn verzadigde plantedolieën omdat dit hoofdzakelijk transvetzuren worden. Ook het witte vetweefsel zoals is ossenworst is niet gezond, maar het verzadigde vet van een entrecote of in zuivel is heel gezond. Ook is aangetoond dat halfvolle melk ongezonder is dan volle melk.

    /   Reply  / 
  1. Anton

   Mijn vraag is:
   is plakjes runderleder zoals in de super gekocht 100 gram slecht voor een kind ( 2 jaar)
   Als een volwassen man 2 ons per week eet, kan dat kwaad?

     /   Reply  / 
  2. Hendrik Schorfhaar

   Rowie, wat een goede reactie. Perfect en puntig samengevat. Het hele cholesterol verhaal, zoals dat nog steeds door vele experten verteld word, baseert op een leugen. Dat had ik zo geschreven willen hebben.

     /   Reply  / 
  3. Tan

   Ik ben heel benieuwd welke bronnen je hebt gebruikt Rowie.

     /   Reply  / 
 7. Zirus

  Lever is gezond vanwege de vele stoffen die er in zitten. Alpha Liponzuur zorgt met name voor de aanmaak van myeline, een stof die zorgt dat zenuwen goed geisoleerd blijven. Vooral voor mensen met zenuwaandoeningen is dit aan de bevelen, Bij ms, als, zenuwprikkelingen e.d. is dit vooral aan te bevelen naast het o.a. het makersdiet.

    /   Reply  / 
 8. Wim Sombroek

  Grote klasse Rowie

    /   Reply  / 
 9. Janetta

  Ik vind het erg dat hier vooral het belangrijkste niet wordt vermeld. Namelijk dat kippenlever zeer gezond is, een zeer goede bron is van Ijzer! Mensen die lijden aan ijzertekort bijna chronisch, zoals ik, zouden dit elke week op menu moeten hebben!

    /   Reply  / 
 10. Mick

  Hallo allen. Wie kan mij helpen. Ik moet iedere dag lever (plakjes op de boterham) eten vanwege zware tekorten w.o. albumine. Ben verder allergisch voor alles, behalve beetje gekookte kip. Ik kan nergens vinden of deze lever gluten bevat, misschien weet iemand dit? Hartelijk dank voor het antwoorden.
  Mick

    /   Reply  / 
 11. Anabel

  @Mick.
  Hi mick, heb je al gekeken op de achterkant van de verpakking? Als het goed is staan daar de mogelijke allergenen op. Als je het bij de slager haalt kan je het daar ook vragen, misschien dat zij het dan weten. Wanneer je extra hulp nodig hebt kan je ook altijd contact opnemen met de diëtist!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>