Glutenvrij dieet en jodium

Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling.
Van nature komt jodium voor in zeevis en een beetje in eieren. Toegevoegd jodium zit in keukenzout met jodium, dieetzout, bakkerszout, sommige ontbijtgranen en vleeswaren.
Een jodiumtekort komt alleen voor als iemand weinig brood eet of geen zout gebruikt waar jodium in zit. Hierdoor kan de schildklier trager gaan werken en opzwellen. Bij kinderen leidt het tot een groeiachterstand, een verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei.

 

 

 

 

Brood is een belangrijke bron van jodium door toevoeging van jodiumhoudend broodzout. De aanbevolen hoeveelheid jodium voor een volwassene is circa 150 microgram per dag. Aan veel glutenvrije producten wordt geen extra jodium toegevoegd. Zorg er daarom voor dat je een paar keer per week andere jodiumrijke producten gebruikt, zoals zeevis en zeegroenten. Om 100 microgram jodium binnen te krijgen kun je nemen: 1 theelepel jodiumhoudend zout (JOZO-zout), 100 gram vis of 5 sneetjes met bakkerszout verrijkt glutenvrij brood. Gebruik, als je zelf brood bakt, bij voorkeur jodiumverrijkt zout of dagelijks een (multivitamine)preparaat met 100-150 microgram jodium. Zwangeren hebben meer jodium nodig, zo`n 220 mcg en borstvoedende vrouwen 290 mcg. Even een paar vopedingsmiddelen op een rijtje:
1 ei bevat 35 mcg , in 100 g magere kwark zit 23 mcg, 100 g schelvis bevat 322 mcg, 100 g stokvis 230 mcg en 100 g mosselen bevat 197 mcg jodium.

MB

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>