Diabetes en risico op B12 tekort

Metformine en vitamine B12
Bij type 2 diabetes is metformine het meest gebruikte medicijn. Als iemand langdurig metformine gebruikt, daalt de vitamine B12 concentratie in het bloed met ongeveer twintig procent, met name bij hogere doseringen. Metformine verhoogt daarmee de kans op een vitamine B12 tekort bij mensen die toch al een lage waarde hebben.  Vooral in combinatie met gastritis (maagslijmvliesontsteking) of ontstekingen aan het laatste deel van de dunne darm zorgen voor verminderde opname van vitamine B12

 

 

 

 

Vitamine B12 en diabetes
Bij type 1 diabetes komen bepaalde maag en darmproblemen wat vaker voor dan normaal. Een paar procent van de mensen met type 1 diabetes heeft coeliakie (glutenintolerantie). Bij coeliakie is het darmslijmvlies aangetast omdat er antistoffen tegen gliadine bestaan (gluten). Als iemand met coeliakie geen gluten meer eet, herstelt het darmslijmvlies weer en wordt de opname van vitamine B12 weer normaal. Het is dus meestal maar een tijdelijk probleem.

MB

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Diabetes en risico op B12 tekort

  1. diëtistenpraktijk Renate de Schaap Auteur

    Bedankt voor de aanvullende informatie! Inderdaad interessante site die jullie aangeven, heb er net even op gekeken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>