Cholesterolmedicatie heeft invloed op co-enzym Q10 en vitamine E

Coenzym Q10 is een lichaamseigen stof. Het heeft een belangrijke functie bij de energievoorziening in het menselijk lichaam. Dat is de reden dat spieren hoge concentraties van deze stof bevatten. De hoogste concentratie Q10 wordt gevonden in de hartspier.
Bij een tekort aan coenzym Q10 zal de energievoorziening niet optimaal zijn. Vooral in de hartspier is dit ongewenst.

Het lichaam maakt coenzym Q10 aan door een zeer complex 17 stappen tellend proces. Bij dit proces zijn 6 verschillende vitamines en verscheidene sporenelementen betrokken. De productie van coenzym Q10 is snel verstoord. Behalve een tekort aan vitamines en sporenelementen zijn er ook tientallen medicijnen die de productie ervan kunnen verstoren! De bekendste categorie medicijnen met deze storende invloed zijn cholesterolverlagende medicijnen (zgn. statines).

 

 

Om de concentratie coenzym Q10 in het lichaam en vooral in de hartspier op peil te houden kunt u Q10 als voedingssupplement toedienen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar deze toepassing verricht.
Er zijn verschillende soorten cholesterolnedicijnen. Hieronder worden de meest voorkomende besproken:

Statines (b.v. simvastatine, pravastatine, atorvastatine, fluvastatine, rosuvastatine) kunnen de activiteit remmen van het enzym dat betrokken is bij de aanmaak van Co-enzym Q10. Het is aan te raden dit aan te vullen, tevens met visvetzuren.

Fibraten (b.v. Bezafribraat, gemfibrozil, ciprofibraat) kunnen leiden tot verminderde opname, verlaagde activiteit of verhoogde uitscheiding van co enzym Q10 en vitamine E. Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.

Wij werken zelf met producten van Orthica. Zij hebben een breed scala aan supplementen die (o.a.) co-enzym Q 10, visvetzuren en vitamine E bevatten. Het ligt aan de persoonlijke situatie (leeftijd, geslacht e.d.) welke het meest geschikt is.

MB

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Cholesterolmedicatie heeft invloed op co-enzym Q10 en vitamine E

 1. Frans

  Dan moet men wel de UbiquinoL gebruiken boven de 40 jaar, wordt beter opgenomen,
  boven de 40 jaar wordt de ubiquinoN niet meer gemakkelijk omgezet in UbiquinoL – o.a. van Pharma Nord en nog en ander merk,

  te koop in de goede reformwinkels.

  Maar dit is al jaren bekend,met alle gevolgen vandien en chronische ziekten,
  Blij dat er een saandacht an wordt besteedt, alleeen de artsen gaan daar waarschijnlijk niet in mee.

  lees ook : “De cholesterol leugen” prof. dr. Walter Hartenbach

  “Cholesterolmythe”

  - Leef bewust.com

  -Natuur Dietisten Nederland

    /   Reply  / 
 2. Hermien

  Dus meot men ook vet eten, anders kunnen de in vetoplosbare vitaminen ook A en D ) niet opgenomen worden, dus een tekort.

  “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?” van Mary Enig

  “Kokosplein.nl

    /   Reply  / 
 3. Marjo

  het is goed om te lezen;

  ” De cholesterol leugen” van Prof. dr Walter Hartenbach

  te laag cholesterol is de oorzaak van Hart en vaatziekten, Hersenstoornis, chronische ziekten!!!
  cholesterolverlagers, verlagen ook de goede cholesterol!!!!

  - zie ook; Bijwerkingen Cholesterolverlagers

  “”maken meer kapot dan u lief is”

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>